Krah giganta: Nakon skoro 100 godina postojanja – bankrot

Izvor: B92, 31.Jul.2023, 13:46

Krah giganta: Nakon skoro 100 godina postojanja – bankrot

Velika američka kompanija za transport robe kamionima Jelou ("Žuti") okončala je poslovanje nakon skoro 100 godina, ostavivši 30.000 radnika bez posla.

Kompanija koja je 2020. godine dobila pomoć od federalne vlade u iznosu od više od 700 miliona dolara u jeku pandemije korona virusa, sprema se da podnese zahtev za bankrot i u pregovorima je o prodaji celog ili delova poslovanja, prenosi Dejli mejl.

U nedelju ujutru kompanija je poslala obaveštenja kupcima i zaposlenima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u kojima je navela da prestaje da radi u podne.

Firma Jelou ima više od 12.000 kamiona koji su isporučivali robu širom SAD za brendove kao što su Volmart i Houm dipo, ali nekoliko godina se borila sa dugovima.

Jelou je imala i loš odnos sa sindikatom radnika Timsters, a obe strane krive jedna drugu za krah kompanije.

Predstavnici sindikata Timsters je okrivio rukovodioce firme Jelou za loše upravljanje.

"Jelou nije mogao sam da se izbori sa problemima, a Timsters ju je više od deset godina održavao na površini kroz ustupke za plate i penzije od nekoliko malijardi dolara", navodi se u saopštenju sindikata.

Stotine radnika koji ne pripadaju sindikatu Timsters otpušteni su još u petak, a posao 22.000 radnika iz Timstersa, kako im je rečeno, "visi o koncu".

Ukupni dug kompanije Jelou je krajem marta bio 1,5 milijardi dolara, uključujući i 729,2 miliona dolara koje duguje američkoj vladi za kontroverzni zajam iz ere pandemije, navodi britanski list.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.