Kopira Gejtsa? Nudi okruglo 100 miliona $, evo šta srećni dobitnik treba da uradi

Izvor: B92, 25.Apr.2021, 10:25

"Kopira" Gejtsa? Nudi okruglo 100 miliona $, evo šta "srećni dobitnik" treba da uradi

Ide li Ilon Mask stopama Bila Gejtsa?

Američki preduzetnik i milijarder Ilon Mask ove je nedelje ponudio 100 miliona dolara nagrade izumiteljima ako osmisle načine borbe protiv klimatskih promena uklanjanjem ugljen-dioksida iz atmosfere i okeana.

"Trenutno imamo samo jednu planetu. Čak i da imamo 0,1 posto šanse za katastrofu, zašto to rizikovati? To je ludo", rekao je Mask, vlasnik proizvođača automobila Tesla.

Mask je nagradu od 100 miliona dolara >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << najavio već u januaru, a u četvrtak, na Dan planete Zemlje, objavio je uputstvo za konkurisanje. Organizatori konkurs nazivaju "najvećom podsticajnom nagradom u istoriji", a trajaće četiri godine, do Dana planete Zemlje 2025. godine.

"Hvatanje" ugljenika i njegovo pohranjivanje dobijaju sve veću pažnju istraživača u vreme dok se zbog klimatskih promena tope lednici, intenziviraju se tropske oluje te je sve veći broj toplotnih udara.

Države širom sveta rade na smanjivanju emisije ugljenika, no naučnici ističu kako će na putu prema cilju - nultoj stopi emisija do 2050. godine - vrlo važnu ulogu imati i tehnologije uklanjanja ugljenika iz atmosfere.

"U obzir će se uzeti i trošak i nadogradivost. Hoće li se ukloniti dovoljno ugljenika i možemo li mi to da priuštimo kao civilizacija? To su stvari koje su važne", rekao je Mask u video-poruci na kojoj stoji bos, okružen vodom i drvećem, prenosi Poslovni dnevnik.

Projekti uklanjanja ugljenika već su dobili podršku startap kompanija Silicijumske doline, javnih funkcionera zabrinutih zbog sporog smanjivanja emisija, ali i firmi s velikim emisijama gasova koje su zainteresovane za njihovo smanjivanje.

Ta tehnologija još nije komercijalno isplativa. Uklanjanje ugljenika može koštati više od 300 dolara po toni ugljenika, u svetu koji godišnje proizvede 50 milijardi tona ugljen-dioksida. Naučnici procenjuju da do 2050. trebati ukloniti 10 milijardi tona ugljenika, piše Rojters.

"Mislim da je to jedna od onih stvari za koje treba vremena da se pronađe pravo rešenje. A posebno za shvatiti koje je najbolje ekonomsko rešenje za uklanjanje CO2", kazao je Mask.

Maskov konkurs XPRIZE Carbon Removal za cilj ima pronalazak upravo pomenutog rešenja za uklanjanje hiljada tona iz atmosfere godišnje, s potencijalom nadogradnje.

Oni koji se prijave moraju imati plan za uklanjanje ugljenika dug najmanje stotinu godina. Organizatori su najavili da će oceniti prijave do sredine maja.

Kopira Gejtsa?

Mask, naravno, nije jedini bogataš koji se upustio u akciju spasavanja planete i života na njoj.

Štaviše, čini se da je jedno ime daleko poznatije u ovoj sferi, ako ne i prva asocijacija na takve poduhvate. Radi se o osnivaču Makrosofta Bilu Gejtsu koji ne prestaje da šokira javnost svojim planovima.

Navedimo samo neke od projekata kojima se bavi, a koji su mnoge naterali da stave prste na čelo: blokiranje sunčeve svetlosti na Zemlju, potom oni u vezi sa potencijalom nuklearne energije kao oblika čiste energije, proizvodnja "lažnog" mesa...

Podsetimo i da Gejts poseduje najviše poljoprivrednog zemljišta u Sjedinjenim Američkim Državama, a kakve su mu namere sa hiljadama hektara zemlje još niko sa sigurnošću ne može da kaže.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.