Kopaonik biznis forum: 2012. neće biti ništa lakša od prethodne tri godine

Izvor: Blic, 06.Mar.2012, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kopaonik biznis forum: 2012. neće biti ništa lakša od prethodne tri godine

Na Kopaoniku je danas počeo 19. Biznis forum od koga se očekuje da ponudi moguća rešenja za brojne poteškoće sa kojima je suočena srpska ekonomija u vreme globalne krize ali i niza domaćih neizvesnosti. Miodrag Kostić je na forumu priredio prijem, čija je glavna "zvezda" bio premijer Mirko Cvetković.

Otvarajući skup, predsednik Saveza ekonomista Srbije Aleksandar Vlahović rekao je da je cilj da se kroz konstruktivnu diskusiju pomogne kreatorima ekonomske politike da >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << što bolje i efikasnije pronađu put do optimalnih rešanja za srpsku ekonomiju.

On je istakao da su visoka javna potrošnja, manjak javnih investicija, nekonkurentna privreda, neefikasna javna uprava ključni problem sa kojima je suočena srpka privreda.

Mirko Cvetković i Aleksandar Vlahović

Vlahović je naglasio da je statsu kandidata za članstvo u EU koji je dodeljen Srbiji ogromna šansa koja će nam obezbediti veliki priliv investicija ali i da uspešno u narednom periodu, do punopravnog članstva u Uniji, reformišemo privredu i javni sektor.

- Biće teško , ali ćemo se mi izboriti. Ja vidim svetlu budućnost u periodu koji dolazi - zaključio je premijer Srbije Mirko Cvetković na otvaranju Biznis foruma.

Cvetković zvezda Kostićevog prijema

Glavna zvezda sinoćnjeg koktela dobrodošlice, koji je organizovao vlasnik MK Komerca Miodrag Kostić u hotelu Grand povodom početka velikog ekonomskog skupa koji poslednjih godina mnogi nazivaju srpski Davos, i pored svih ambasadora, biznismena bio je ipak premijer Srbije Mirko Cvetković.

Za njega sinoć nije bilo odmora, stalno je bio okružen gostima foruma , ali se ćini da je najviše vremena proveo u društvu ambasadorke SAD Meri Vorlik, al i članova Saveza ekonomista Srbije organizatora Biznis foruma , Aleksandra Vlahovića i Dragana Đuričina.

U jednom trenutku, kamere su zabeležile i kratak susret Cvetkovića i potpredsednice Srpske napredne stranke Jorgovanke Tabaković. Repriza poljupce, koje je funkcionerka SNS-a razmenila sa Božidarom Đelićem povodom dobijanja kandidature, na koktelu je međutim izostala. Zadržali su se samo na rukovanju.

Na koktelu su viđeni brojni uspešni srpski privrednici, vlasnik Rudnap grupe Vojin Lazarević, Branislav Grujić, Dušan Bajatović direktor Srbijagasa i član SPS-a, koji je nakon koktela koji je trajao do deset, veće nastavio u restoranu Salaš . Ono što je primetno, je da ove godine na Kopaoniku nije lider URS-a Mlađan Dinkić, za koga su mnogi verovali da že ako ne na panelima, učestvovati bar na takmičenju u skijanju, koje do sada nije propuštao.

Predsednik Udruženja korporativnih direktora Toplica Spasojević istakao je da protekle tri godine nisu bile lake ali i da 2012. ne donosi ništa bolje.

- Zbog toga, moramo sami da uredimo privredni ambijent po uzoru na EU i da sprovedemo sveukupnu reformu, da osnažimo poljoprivredu, infrastrukturu, energtiku, smanjimo nezapolsenost i pokrenemo novi investicioni ciklus - rekao je Spasojević.

Miroljub Labus i Goran Pitić

Dragan Đuričin iz Saveza ekonomista i predsednik kopaoničkog Foruma založio se za uvođenje monetarnog odbora odnosno za fiksiranje deviznog kursa.

Forumu koji će trajati do 8. Marta, prisustvuje više od 500 učesnika, među kojima su premijer Srbije Mirko Cvetković, renomirani ekonomski stručnjaci, predstavnici privrede i banaka, ambasadori iz zemalja najvažnijih trgovinskih partnera Srbije, glavni ekonomisti pojedinih političkih stranaka.

Kako je najavljeno, učesnicima foruma će se obratiti i guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić, a dolazak su potvrdili i potpredsednica vlade Verica Kalanović i ministar poljoprivrede i trgovine Dušan Petrović.

Povezane vesti: Na srpskom Davosu bez razloga za optimizam

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.