Kontra: Kina uvodi sankcije američkim firmama zbog oružja za Tajvan

Izvor: B92, 12.Jul.2019, 14:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kontra: Kina uvodi sankcije američkim firmama zbog oružja za Tajvan

Peking -- Kina će uvesti sankcije svakoj kompaniji iz SAD koja je povezana sa američkom prodajom oružja Tajvanu, preneli su mediji.

Kineski ministar inostranih poslova Vang Ji izjavio je ta prodaja oružja narušava suverenitet zemlje i nacionalnu bezbednost.

Takođe je rekao da je prodaja sprovedena uz "potpuno zanemarivanje" Kine, kao i da Sjedinjene Države ne bi trebalo da imaju zvanične odnose sa Tajvanom.

Vangove primedbe dolaze samo dva dana nakon >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << što je Stejt department odobrio prodaju vojne opreme vrednu približno 2,2 milijarde dolara Tajvanu.

Taj dogovor podrazumeva prodaju 108 M1A2T Abrams tenkova, rakete i prateću opremu i podršku.

SAD su potom branile tu prodaju rekavši kako je u skladu sa tajvanskim zakonom kojim je dozvoljeno snabdevanje te zemlje vojnim potrepštinama "u količini koja je dovoljna da omogući Tajvanu da održava svoju sposobnost samoodbrane".

Nastavak na B92...






Povezane vesti

PEKING OSUDIO PRODAJU AMERIČKOG ORUŽJA TAJVANU: Ne igrajte se vatrom, Kina je jedna!

Izvor: Kurir, 12.Jul.2019

Ministar spoljnih poslova Kine Vang Ji izjavio je danas SAD ne bi trebalo da se "igraju vatrom" u vezi sa Tajvanom, nakon što je Vašington najavio da namerava da ostrvu, koje Kina smatra delom svoje teritorije, proda naoružanje vredno 2,2 milijarde dolara.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.