Izvor: NoviMagazin.rs, 13.Jun.2020, 19:33

Konte otvorio skup o ekonomskom oporavku Italije posle epidemije

Italijanski premijer Đuzepe Konte (Giuseppe Conte) otvorio je danas u Rimu virtuelni skup o ekonomskom oporavku zemlje, ocenjujući da je neophodno "amortizovati šok bez presedana" koji je pogodio Italiju.

"U toku je šok bez presedana sa ljudskim žrtvama i veoma visokim društvenim i ekonomskim posledicama. Slažem se sa koncepcijom predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen (Von der Leyen) - ne smemo da dozvolimo da se vratimo na stanje statusa kvo pre krize", rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << je Konte.

Italijanski premijer je pozvao da se detaljno razmotri "hrabar projekat" izlaska iz krize. "Treba da iskoristimo priliku da krizu pretvorimo u mogućnost ukljanjanja svih prepreka koje su kočile zemlju poslednjih 20 godina", rekao je on.

Sastanku iza zatvorenih vrata treba na daljinu da učestvuje nekoliko evropskih i drugih zvaničnika, među koja Ursula fon der Lajen, evropski komesar za ekonomska pitanja Paolo Đentiloni (Gentiloni), predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel (Ćarles Mićel) i generalna direktorka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalina Georgijeva.

Konte je rekao da "investicije u lepotu" Italije treba da budu deo ekonomskog programa. Skup je organizovan u palati iz 17. veka, a Konte je rekao da je to mesto izabrano kao "omaž italijanskoj lepoti".

Italija, koja je vrlo pogođena epidemijom korona virusom, imaće pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) 8,3 odsto 2020. u najboljem slučaju, a u najgorem do 14 odsto.

Evropska komisija je krajem maja predložila plan ekonomskog oporavka od 750 milijardi evra - 500 milijardi za nepovratne subvencije i 250 milijardi evra zajma. Italiji je od te sume obećano 172 milijardi evra.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.