Komšije uvezle radnike: Indijci i Filipinci im beru paradajz

Izvor: B92, 10.Avg.2019, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Komšije uvezle radnike: Indijci i Filipinci im beru paradajz

Zagreb -- Nedostatak radne snage sve više pogađa Hrvatsku. Poslodavci se žale da ne mogu da pronađu radnike, posebno tokom turističke sezone.

Stoga mnogi posežu za uvoznom radnom snagom.

Nazrin iz Indije posao je pronašla kao beračica paradajza. Ustajanje u četiri ujutro ne predstavlja joj problem.

"Došla sam u Hrvatsku jer sam htela da radim. Ovo je lep i dobro plaćen posao, a u Indiji su male plate", kaže za HRT Nazrin Timapur, radnica iz Indije.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Uskoro će trećina, od 80-ak zaposlenih u proizvodnji paradajza gde Nazrin radi, takođe biti iz dalekih zemalja.

"Nismo mogli da pronađemo na domaćem tržištu radnu snagu tako da smo ove godine morali da angažujemo specijalizovane agencije koje su nam pomogle u pronalasku strane radne snage", kaže Martina Đureković, direktorka proizvodnje, Rajska rajčica.

I u drugim delatnostima je slično. Viliam i Elovel došli su trbuhom za kruhom iz Filipina u Šibenik.

"Pre sam radila u Dubaiju, ali su me interesovale evropske države i ovamo mi je bilo najlakše da dođem", objašnjava Elovel Lego, radnica iz Filipina.

Villiam Altura, njen zemljak, kaže kako je došao sam prošle godine kako bi pomogao svojoj deci.

Potražnja za radnom snagom sve je veća. Uvozne kvote su ispunjene.

"Ne oskudeva samo građevinarstvo i ugostiteljstvo već se radnici traže i u poljoprivredi i stočarstvu. Nedostaje nam mehaničara....nedostaju nam gotovo sva zanimanja", objašnjava Lejla Krezić, direktorka agencije za zapošljavanje Donatti Staffing.

Samo u ugostiteljstvu treba još oko 1500 zaposlenih. A dogodine bi taj broj mogao biti i veći.

"Puno kolega nije uspelo ove godine da otvori lokale jer nisu imali ljude, nisu imali radnike da mogu uopšte da rade", kaže Zlatko Puntijar, predsednik Ceha ugostitelja.

U sektoru građevine manjak radne snage itekako se oseća. Poslodavci već sada upozoravaju da će im nedostajati više desetina hiljada ljudi. Iz komore podsećaju da je problem manjka radnika i demografsko pitanje.

"Mi imamo kao i sve zemlje u okruženju i Evropskoj Uniji problem s negativnim prirastom stanovništva, problem s radnim mestima koje treba popuniti. I nama možda u građevini nedostaje oko 30 hiljada radnika da bi se vratili na 2008. godinu", ističe Mirjana Čagalj, potpredsednica HGK za graditeljstvo, promet i veze.

Uvoznih kvota za građevinu ostalo je samo 500-tinak. Manjak radnika u tom sektoru itekako će uticati na ugovaranje novih poslova i poštovanje rokova.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

INDIJKE I FILIPNKE DOŠLE U HRVATSKU DA BERU PARADAJZ Komšije primorane na uvoz radne snage

Izvor: Blic, 10.Avg.2019

Nedostatak radne snage sve više pogađa Hrvatsku, a mnogi poslodavci se žale da ne mogu da nađu radnike naročito tokom sezone i posežu za uvoznom radnom snagom, prenose hrvatski mediji.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.