Komšije još nisu uspele da nabave struju za zimu: Sledeće nedelje ćemo znati

Izvor: B92, 25.Sep.2022, 17:00

Komšije još nisu uspele da nabave struju za zimu: "Sledeće nedelje ćemo znati"

Skoplje -- Sledeće nedelje bi trebalo da se zna gde će Severna Makedonija nabavljati električnu energiju i po kojim cenama.

To je izjavio potpredsednik severnomakedonske vlade za ekonomska pitanja Fatmir Bitići, prenosi skopska Večer.

"Ima pozitivnih signala. Sledeće nedelje imaćemo konkretna saznanja šta možemo da ponudimo privredi", rekao je Bitići.

On je naglasio da se svaka cena koja bi bila niža od trenutne berzanske može smatrati prihvatljivom.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
"Imamo situacije da cene idu i do 1.000 evra po megavatsatu i ako se ponudi cena od 300 evra, to je zaista jeftino. Znam da privreda ponekad nije spremna toliko da plati, ali mi se trudimo da im obezbedimo struju. Ovo su vremena opstanka", upozorio je Bitići.

Večer navodi da je ministar privrede Krešnik Bekteši rekao da pregovara sa svim susednim državama kako bi obezbedio jeftiniju struju za privredu, ali je ocenio da su očekivanja poslovnog sektora velika.

Dodao je da 10 najvećih preduzeća u zemlji, čija je potrošnja oko 80.000 megavatčasova, traži značajnu državnu pomoć.

"Ako uzmemo u obzir današnje cene i koliku subvenciju traže samo ovih 10 preduzeča, država bi trebalo da izdvoji oko 20 miliona evra", naveo je Bekteši.

On smatra da su takvi zahtevi privrede nelogični, jer je upravo tih 10 najvećih potrošača električne energije proteklih godina ostvarilo ogroman profit.

Večer piše da su u toku pregovori o kupovini struje sa Bugarskom, a da je ministar Bekteši krajem nedelje posetio i Tursku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.