Kompanija iz Sankt Peterburga razvila nanodronove za vojnike budućnosti

Izvor: B92, 19.Okt.2020, 19:02

Kompanija iz Sankt Peterburga razvila nanodronove za "vojnike budućnosti"

Sankt Peterburg -- Ruska kompanija "Kronštat" iz Sankt Peterburga razvila je nanodronove, novu opremu za "vojnike budućnosti“, saopštila je pres-služba kompanije.

Proizvodnja malih dronova jedan je od glavnih trendova poslednjih godina.

Pretpostavlja se da će u budućnosti takvi uređaji moći da se koriste pojedinačno i u rojevima, u kojima će biti na desetine i stotine dronova, piše Sputnjik.

"Dizajnirali smo i napravili nanodron težine 180 >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << grama. On je neophodan za rešavanje niza specijalnih vojnih zadataka i kao deo opreme ‘vojnika budućnosti’", rekli su zvaničnici "Kronštata".

Novi dronovi su tokom testiranja mogli lako da prođu kroz ruševine, prozore i vrata zgrada.

Kako tvrde programeri, pored vojne primene, nanodronovi bi se mogli koristiti u zaštiti vazdušnog prostora nad strateškim i civilnim objektima.

Prema planovima Ministarstva odbrane Rusije, robotski sistemi i dronovi biće integrisani u narednu, treću generaciju borbene opreme „Ratnik“, čiji je istraživački rad završen 2017. godine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.