Kolakušić o Lex Agrokoru: Stranci bi mogli postati vlasnici naših polja i pitke vode

Izvor: SEEbiz.eu, 24.Sep.2017, 08:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kolakušić o Lex Agrokoru: Stranci bi mogli postati vlasnici naših polja i pitke vode

ZAGREB - Premijer Andrej Plenković odgovorio je na optužbe protiv Vlade koje je Ivica Todorić objavio na svom novom blogu u petak opovrgnuvši da je zakon "lex Agrokor" donesen pod prisilom.

Todorić je nastavio u subotu kada je ponovo pisao na blogu podržavši osnivanje saborskog istražnog povjerenstva za Agrokor. No prve reakcije na njegove objave nisu pozitivne s većine strana jer teško može sada nekoga uvjeriti da je situacija u Agrokoru bila dobra. Materijal s kojim >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << je izašao napisan je prije nekoliko tjedana, a tek u petak Todorić je dao zeleno svjetlo da se objavi, kažu nam osobe bliske Todorićevim suradnicima, te napominju kako je Todoriću jedini cilj rušiti Vladu, piše Večernji list.

Navodno u rukavu čuva niz elemenata za koje će, kažu, Vladi trebati dobra obrana. Optuženi da štite Todorića Plenković se u subotu osvrnuo na Todorićeve optužbe na račun Vlade.

– Ja sam zadnjih otprilike pet i pol mjeseci zajedno sa svim ostalim članovima Vlade od brojnih političkih aktera i komentatora bio optuživan da štitimo jednog čovjeka, da želimo prebaciti na porezne obveznike dug jedne privatne kompanije i sad izgleda da sve te optužbe, čini mi se, nisu točne – rekao je i dodao da je politika Vlade i jedini i glavni interes bio zaštititi interes hrvatskog gospodarstva i hrvatskog financijskog sustava, a zahvaljujući donesenom zakonu i poduzetim mjerama sačuvana su radna mjesta i opskrba u najuspješnijoj turističkoj sezoni u zemlji. Opovrgava i optužbe da je zakon donesen pod prisilom, kako je Todorić naveo na svom blogu, jer aktivacija zakona bila je moguća samo uz Todorićev pristanak.

– Nikakvog pritiska, to vam garantiram, naročito ne od Vlade nije bilo – poručio je Plenković.

Da pritiska nije bilo, poručila je i potpredsjednica Vlade Martina Dalić ocijenivši da su Todorićeve riječi dokaz njegove odvojenosti od stvarnosti. Podsjetila je i da je Todorić i dalje upisan kao vlasnik koncerna pa može u svakom trenutku doći sa sredstvima i ponuditi vjerovnicima da im isplati 40,2 milijarde kuna duga. Konačni iznos duga znat će se uskoro, kada će biti objavljeno revizorsko izvješće. Dalić je i ponovila kako "lex Agrokor" nije protuustavan jer sukladno ustavnim odredbama predstavlja ograničavanje poduzetničke slobode u situacijama koje su propisane zakonom.

– Ustav u situacijama koje predstavljaju rizik za sigurnost i stabilnost gospodarstva to dopušta. A mogućnost bankrota Agrokora do koje je doveo Todorić prijetila je da više od 30.000 osoba u Agrokoru ostane bez posla, da više od 148.000 radnih mjesta dobavljača Konzuma bude ugroženo i da budu ugroženi brojni hrvatski sektori – rekla je M. Dalić.

Ne znamo koliko će koštati No s tim se, kao ni u vrijeme aktiviranja zakona, ne slaže sudac Trgovačkog suda Mislav Kolakušić koji ponavlja da se radi o zakonu kojim se krše temeljne odredbe Ustava RH o pravu vlasništva, slobodi poduzetništva i jednakosti svih pred zakonom.

– Koliko će nas koštati ovaj zakon, to ćemo tek vidjeti. U slučaju primjene stečajnog ili predstečajnog postupka sve tužbe o kojima sada govorimo bile bi izbjegnute. U ovaj su postupak uvučene i tvrtke povezane s Agrokorom koje ni po jednom kriteriju nisu ostvarivale uvjete za stečaj, a sada je založena njihova imovina i priča bi mogla završiti na način da stranci postanu vlasnici naših polja i pitke vode – komentira Kolakušić.

Izvanredna uprava u srpnju je podnijela zahtjev za priznanje postupka izvanredne uprave pred Sudom pravičnosti Visokog suda Engleske i Walesa, a ročište je zakazano za kraj listopada. Tada bi se prema očekivanjima trebale i povući najavljene tužbe ili žalbe u zemljama unutar Europske unije. Dobavljači, koje se kontaktira, također su zadovoljniji aktiviranjem "lex Agrokor" jer naplatili su dio starog duga, u rokovima se plaćaju novi, a i izbjegnuta je šteta za gospodarstvo koja bi nastala da je proglašen stečaj.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.