Koja zemlja uvozi najviše oružja? Kina i Indija smanjile budžet

Izvor: B92, 01.Okt.2019, 08:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koja zemlja uvozi najviše oružja? Kina i Indija smanjile budžet

London -- Australija je postala drugi najveći uvoznik oružja na svetu, pokazali su podaci Stokholmskog međunarodnog insitituta za istraživanje mira (SIPRI).

Od 2017. do 2018. Australija je sa četvrtog skočila na drugo mesto, navodi SIPRI. Razlog za to je kupovina velikog broja novih aviona i podmornica zbog ocene da je sigurnosno stanje u toj oblasti pod povećanom pretnjom.

Prvo mesto među uvoznicima oružja zauzima Saudijska Arabija, a Kina se sa šestog mesta >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u 2017. popela na treće u 2018. Indija je sa drugog pala na četvrto mesto.

Australijska konzervativna vlada želi i da se nađe na listi deset najvećih izvoznika oružja, ali se čini da u tome posustaje jer je u periodu od 2017. do 2018. pala sa 18. na 25. mesto.

"Australija ulaže 200 milijardi dolara u izgradnju obrambenih kapaciteta", rekao je portparol ministarstva obrane Australije, prenosi Index.

Prve četiri izvoznice oružja su SAD, Rusija, Francuska i Nemačka, a peto mesto u 2018. zauzela je Španija koja se na to mesto popela sa devetog u 2017.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ovo su najveći uvoznici oružja na svijetu

Izvor: Nezavisne Novine, 01.Okt.2019

LONDON - Australija je postala drugi najveći uvoznik oružja na svijetu, pokazali su podaci Stokholmskog međunarodnog insitituta za istraživanje mira (SIPRI).

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.