Ko ume – može i da zaradi

Izvor: Politika, 05.Avg.2011, 23:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko ume – može i da zaradi

Veselin Čakarević iz Kotraže, vlasnik hladnjače od hiljadu tona, tvrdi da se i sa 80 dinara za kilogram maline može zaraditi

Kotraža – Ko je imao 30 ari maline, sam obrađivao i brao sa ukućanima, zaradiće i sa cenom od 80 dinara po kilogramu. Gužvu oko maline prave biznismeni, koju su posadili tri ili četiri hektara nadajući se profitu od 20.000 evra, ali im se ove godine izmakao” – kaže Veselin Čakarević (58), vlasnik hladnjače „Veso” u Kotraži.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << />
On je u ovom dragačevskom selu pre šest godina podigao komoru za zamrzavanje kapaciteta 1.000 tona, a proteklih dana otkupio je 750 tona maline od seljaka iz ovog kraja. Obećana cena je 80 dinara po kilogramu. Naknadno će isplatiti razliku samo ukoliko to učine i ostali hladnjačari pošto je druga hladnjača u selu ponudila voćarima 90 dinara. Ali, još nije dao ni jedan dinar za ovogodišnji rod.

– Nisam našao pare za isplatu maline. Jeste niža cena nego ranijih godina, ali je teže naći novac – veli Čakarević.

On ima 13 stalno zaposlenih i kaže da je samo prve dve godine rada zabeležio neki „mali profit”.

– Prema sadašnjim prilikama na svetskom tržištu hladnjačari su, sa ovom cenom od 80 dinara, otprilike na nuli. Ne pada mi na pamet da plaćam 126 dinara koliko malinari traže, jer ta razlika jednostavno nema odakle da se stvori. Proizvođači slobodno mogu da dođu i uzmu svoju malinu natrag i prodaju je po 10 evra što se mene tiče.

Čakarević podseća da ni prošle godine nije bilo zarade za hladnjačare, koji su u otkupu „kilogram plaćali 126 i 156 dinara, ali je na stranom tržištu u toku sezone cena stalno padala, sa 2,35 na 1,80, pa na 1,50 evra”.

– Tada me niko nije pitao kako sam ja prošao, nego su samo tražili novac i pre nego što prodam robu. I prošle godine sam rekao proizvođačima da dođu, odnesu svoju malinu i prodaju bolje ako umeju. Ukratko, svi hladnjačari su „pukli”, a tim putem idem i ja.

Ko, dakle, može da reši današnje nesporazume oko voća u čijoj je proizvodnji Srbija prvak sveta?

– Niko. Od početka tvrdim, a i dalje mislim tako, da proizvođači i na 80 dinara zarađuju. Imam i primere i dokaze: moj poznanik je na jednom hektaru maline zabeležio prinos od dva vagona. Sve je obrađivao sam, izuzev berbe za koju je morao da uzme radnike, i na kraju mu je ostalo čisto 5.000 evra i po ovoj ceni od 80 dinara za kilogram.

G. Otašević

objavljeno: 06.08.2011

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Arilje: Borovnice draže od malina

Izvor: Blic, 06.Avg.2011, 03:15

Ljubiša Mijailović iz Arilja već šest godina uspešno uzgaja kultivisane borovnice na parceli od tri hektara i 70 ari. Rađaju, kaže, bolje od malina jer, u proseku, u ariljskom kraju, po hektaru rodi 18 tona malina, a više od 20 tona borovnica. I cena je viša, od tri do četiri evra po kilogramu....

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.