Izvor: N1 televizija, 25.Okt.2018, 17:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko štedi i šta nude banke u ovogodišnjoj Nedelji štednje

U ovom trenutku na štednim računima u bankama je skoro 10 milijardi evra, od čega je gotovo 91 procenat štednja u firmama, podaci su Narodne banke Srbije. Ove godine dinarska štednja je povećana 13,8 odsto, a devizna za 4,8 procenata.

Izvor: N1

Kakav je profil prosečnog štediše u Srbiji? Istraživanje Erste banke pokazuje da je reč o zaposlenom muškarcu. Ako štedi u evrima, prosečno uštedi 10.000 evra, ako je izabrao dinare, ušteđena suma je 200.000 dinara. >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << Oročava štednju na 12 meseci.

Iako u Srbiji, ako je po platežnoj moći, ne može da štedi veliki broj stanovnika, štednja je u stalnom porastu.

"Mi imamo veliki iznos štednje u bankama - oko 500 miliona u dinarima i devet i po milijardi u evrima. Sve zajedno oko 10 milijardi evra. Sve je više štednje na avista računima", kaže Periša Ivanović iz AIK banke.

Kamate na štednju konstantno opadaju, dvostruko su manje u odnosu na period od pre četiri godine, i zato je štednja po viđenju, bez oročenja, popularna među štedišama.

"Tako da imamo situaciju da u prethodne dve godine velika većina te štednje uopšte nije oročena, već da bankarski šalteri služe kao sigurnost građanima da taj novac ne bi držali kod kuće", izjavio je Nenad Gujaničić iz brokerske kuće Momentum.

Oni, koji od zarađenog novca mogu da izdvoje deo za štednju, banku kojoj će poveriti novac biraju na osnovu njene profitabilnosti i onoga što im nudi.

"Tako da u tom izboru odnosno miksu usluga koje mogu da dobiju od banke, žele da su ti proizvodi po pitanju roka, valute, kamatne stope, fleksibilnosti podizanja uloga, nešto što odgovara njihovim potrebama", kaže Ivanović.

Kakve proizvode nude banke u ovogodišnjoj Nedelji štednje? Jedan je i takozvana fleksibilna štednja - to znači da novac koji ste oročili možete podići i pre isteka oročenja, uz odgovarajuću kamatu koju ste do tada ostvarili.

Kada je reč o kamatama, one se nisu znatno menjale od prošle godine. Kamate su od 0,8 odsto do 4 odsto na oročenje na 12 meseci. To praktično znači da na uloženih 500.000 dinara na ime kamate dobijate od 4.000 do 20.000 dinara. Za evre su kamate od 0,2 do 0,85 odsto - na ulog od 10.000 evra posle 12 meseci na štednji ćete zaraditi, u slučaju najveće kamate, 50 evra.

Brojke su jasne - štednja u dinarima je isplativija.

"Zašto dinari? Zato što kod dinara nema poreza za razliku od evra, dakle neoporeziva je kamata pa ako kažemo da je 3 ili 4 odsto toliko ćete i dobiti. Kurs je bio vrlo stabilan i razlika je 0,6 odsto u korist dinara", objašnjava Vlastimir Vuković iz NLB banke.

Prethodne tri godine dinar jeste bio stabilan u odnosu na evro i jačao je natprosečno, zbog čega se isplatila štednja u dinarima, ocena je stručnjaka. Trenutno su stabilne i naše javne finansije i opasnosti za slabljenje dinara nema.

"Međutim, ako bi bilo nekih većih kursnih šokova napolju, neke veće ekonomske krize, to bi sigurno oslabilo dinar pa bi visok nominalni prinos, bio nizak realni prinos", izjavio je Gujaničić.

Da su građani tražili alternativu štednji pokazuje i rast tržišta nekretnina posebno novogradnje. Velika količina štednje nema gde da ide, kaže sagovornik N1, hartije od vrednosti su marginalne na tržištu, zbog čega se ulaže u nekretnine, bez obzira da li su skupe i da li rentiranje donosi atraktivnu zaradu.
Pogledaj vesti o: Nedelja štednje

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.