Ko je srednja klasa u Srbiji? Ukoliko imate svakog meseca OVU CIFRU NOVCA spadate u tu grupu!

Izvor: SrbijaDanas.com, 19.Jul.2019, 13:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko je srednja klasa u Srbiji? Ukoliko imate svakog meseca OVU CIFRU NOVCA spadate u tu grupu!

Srednja klasa svake godine ide na letovanje i zimovanje bez posebnih odricanja.

Da biste mogli da se smatrate pripadnikom srednje klase, morali biste da imate makar dva i po puta veća primanja od svojih rashoda na potrošačku korpu u koju spada hrana, piće, duvan, odeća i obuća, redovni troškovi stanovanja, uređenje i održavanje stambenog prostora.

Takođe, bez odricanja zadovoljavaju i svoje kulturne potrebe, jer srednja klasa se definiše i obrazovanjem kao >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << i primanjima.

Prema standardima naše zemlje, pripadnik srednje klase ima fakultetsku diplomu, govori makar jedan strani jezik i zna da radi na kompjuteru. To je najstabilniji deo društva koji u ogromnoj meri utiče na događanja u državi i definiše sistem vrednosti. Međutim, devedesetih je ovaj sloj počeo da izumire.

Ekonomista Ljubodrag Savić ukazuje da je, na primer, 1.000 evra u Srbiji kao nekoliko hiljada evra u nekoj skandinavskoj zemlji.

Srednja klasa je polako izumirala devedesetih godina. Nekada su oni koji završe fakultet odmah bili u srednjem staležu jer su imali bolje plaćen posao.

Milioni Amerikanaca ovih dana uvređeno je i zapanjeno zato što se ispostavilo da sebe pogrešno definišu kao pripadnike srenje klase. Naime, istraživanje GOBankingRates sprovedeno nad 2.000 ispitanika u Americi pokazalo je da 22 odsto Amerikanaca definiše sebe kao pripadnike srednje klase, iako po svim parametrima pripadaju nižoj klasi.

Savić ističe da je važno da društvo ima srednju klasu zbog činjenice da je srednja klasa najstabilniji deo svakog društva.

- Srednja klasa u značajnoj meri utiče na sva događanja. Ako nema dovoljno pripadnika srednje klase, onda se i sistem vrednosti i sve druge stvari u društvu formiraju na neki drugi način - ocenjuje Savić.

Srednji stalež se dugo gradi i vrlo je važno da deci uzori budu advokati, profesori, lekari, a ne oni koji za kratko vreme uspevaju da zarade velike pare. Za ovaj sloj društva trebalo bi da obrazovanje bude važnije od mesečnih primanja.

BONUS VIDEO: NEOBIČNO ISTRAŽIVANJE: Ovako bi izgledala Zemlja da na njoj ostane SAMO 100 LJUDI (VIDEO)

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.