Ko će pokupovati srpske banje?

Izvor: B92, 19.Avg.2016, 17:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko će pokupovati srpske banje?

Privatizacija banja jedan je od najavljenih prioriteta nove vlade. Država namerava da uđe u javno-privatna partnerstva, a gde je moguće da izađe iz vlasništva.

Pre izlaska na tržište i potencijalne privatizacije moraće da se utvrdi čije su vlasništvo najinteresantnije banje u Srbiji.

Lečenje, opuštanje, rehabilitacija ili odmor. U zavisnosti od prirodnog bogatstva ali i sposobnosti rukovodsta pojedine banje u Srbiji rade na poboljšavanju zdravlja ali i profita, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dok druge stvaraju čist gubitak. Plan je da banjama upravlja ili država ili novi privatni vlasnik. Kapaciteti postoje, ostaje još da se utvrdi način kako da banjsko-zdravstveni turizam postane rentabilniji.

"Prvo želimo da sa Ministarstvom zdravlja i Ministarstvom za rad i socijalnu politiku utvrdimo šta su njihovi prioriteti, šta je ono što oni misle da ostane u državi a šta bi moglo da se privatizuje. Videćemo da jedan deo banja privatizujemo. Rešićemo pre svega imovinsko pravne odnose jer to je preduslov da bi mogli da izađu na tržište kao što je i rešavanje problema sa PIO", naveo je ministar privrede Goran Knežević.

Upravo problem sa PIO mogao bi da uspori potencijalne investitore. Fond uveliko sudskim putem utvrđuje svoj deo vlasništva u objektima koji su izgrađeni sredstvima iz doprinosa zaposlenih pre nekoliko decenija. Pravosnažnim presudama okončano je 15 sudskih sporova i to u korist Fonda, a vodi se još 12 sporova za utvrđivanje vlasništva.

U toku je još 12 sudskih sporova za utvrđivanje vlasništva nad objektima sledećih specijalnih bolnica:

„Ribarska Banja“ Kruševac, „Gejzer“ Sijarinska Banja, „Vranjska Banja“ Vranje, „Bujanovačka Banja“ Bujanovac,„Selters“ Mladenovac, „Dr Miroslav Zotović“ Beograd, „Banja Junaković“ Apatin, „Banja Kanjiža“ Kanjiža, „Bukovička Banja“ Aranđelovac, „Dr Borivoje Gnjatić“ Slankamen, „Termal“ Vrdnik i HTP „Banja Koviljača“ Loznica.

U PIO objašnjavaju da upravljaju svojom imovinom u skladu sa interesima države i državnom strategijom razvoja banjskog turizma, pripremajući se za sva potencijalna rešenja.

"Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje je 2006. godine pokrenuo 27 sudskih postupaka radi utvrđivanja prava svojine na objektima specijalnih bolnica izgrađenih, pre više od četiri decenije, sredstvima iz doprinosa zaposlenih, a za namene rehabilitacije korisnika i osiguranika, lečenje i prevenciju invalidnosti. Nisu u pitanju tužbe protiv države, već sudski postupci da bi se odredilo koliko je šta i čije vlasništvo i da bi se zadržala namena zbog koje su objekti i izgrađeni, a to je rehabilitacija i prevencija invalidnosti", navodio PIO.

Prodaji banja protivi se Udruženje sindikata penzionera. Njihova procena je da imovina Fonda, u kojoj su i banje, vredi pet milijardi evra. Sindikat penzionera traži da Fond PIO dobije pravo da upravlja svojom imovinom, umesto da je država prodaje kako bi se smanjile dotacije za isplatu penzija.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.