Ko će od Nove godine plaćati veće račune za struju i koliko

Izvor: RTS, 01.Nov.2019, 20:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko će od Nove godine plaćati veće račune za struju i koliko

Od decembra struja za domaćinstva biće skuplja za 3,9 odsto. To će račune za prosečnu mesečnu potrošnju od 300 do 450 kilovat-sati struje uvećati za 100 do 150 dinara. Nadležni kažu da je povećenje odobreno jer su zahtevi EPS-a opravdani.
Domaćinstvima je struja poslednji put poskupela pre više od dve godine, dva odsto. U međuvremenu, ta netržišna cena struje povećala je troškove >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << EPS-a. Istovremeno, u sistem je ušla i velika količina obnovljive energije koja takođe ide na teret preduzeća.

"To je povećanje samo 3,9 odsto. Ima li boljeg argumenta? Mi nismo mogli odbiti da nije bilo opravdano, ako je samo inflacija bila tolika", kaže Dejan Popović, predsednik Saveta Agencije za energetiku.
Prema njegovim rečima, to poskupljenje je vezano za EPS i elektroenergetski sistem da EPS može da nastavi sa normalnim radom, normalnom proizvodnjom i normalnim rastom. 
"Govorimo o minimalnoj korekciji cene električne energije za koju apsolutno postoje sva opravdanja koja je, moram to da istaknem, daleko ispod zahteva i opravdanih troškova energetskih kompanija i sa tom cenom mi smo i dalje apsolutno sa najnižom cenom i u regionu i u Evropskoj uniji", kaže Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike.
Građanima nijedno poskupljenje ne odgovara. U poređenju sa okruženjem, cena u Makedoniji viša je za sedam odsto, u Bosni i Hercegovini 18 odsto, u Crnoj Gori 46 odsto, a u Hrvatskoj 79 odsto.
Stručnjaci procenjuju da decembarsko poskupljenje neće povući rast drugih cena jer važi samo za domaćinstva.
"Ono ne sme i ne može da ima nikakav uticaj na privredu zato što su svi privrednici već sklopili ugovore sa snabdevačima električne energije, jer naše tržište električne energije je otvoreno dugi niz godina. Drugim rečima, celokupna privreda, industrija, svi mali preduzetnici, svi oni svoje potrebe za električnom energijom imaju već zaokružene na bazi dugoročnih ugovora koje su sklopili sa svojim snabdevačima", kaže Miroslav Lutovac, savetnik za energetiku predsednika PKS.
I ove zime, uz gas i drva, najisplativije je grejanje na struju, ali samo TA pećima i to ako se pune noću, kada je struja četiri puta jeftinija.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.