Kineski džin želi da kupi omiljeni švedski brend među Srbima

Izvor: B92, 02.Maj.2023, 14:59

Kineski džin želi da kupi omiljeni švedski brend među Srbima

Kineski proizvođač kućnih aparata Midea istražuje moguće preuzimanje švedskog brenda Electrolux, unatoč potencijalnom protivljenju politike.

To je podstaklo skok cene akcije Electroluxa na evropskim berzama za više od šest posto.

Midea je uspostavila preliminarni kontakt proteklih nedelja s predstavnicima te švedske kompanije u vezi sa mogućim preuzimanjem, rekli su Blumbergu izvori upoznati s time. Electrolux zasad nije prihvatio predlog, dodali su.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Kineska kompanija je već neko vreme zainteresovana za Electrolux i želela bi isključivo prijateljski dogovor. I ostali azijski proizvođači uređaja za domaćinstvo, uključujući južnokorejski Samsung Electronics, takođe su gledali tu švedsku kompaniju.

Tržišna kapitalizacija Electroluxa krajem prošle nedelje iznosila je 4,3 milijarde dolara, a Midee oko 58 milijardi dolara.

Eventualni dogovor o preuzimanju testiraće sposobnost neke kineske kompanije da realizuje akviziciju u inostranstvu u jeku rastućeg protekcionizma u Evropi i SAD, uprkos tome što mašine za pranje posuđa i frižidere ne bi trebalo smatrati nacionalnim sigurnosnim rizikom, piše Indeks.

Midea bi kupovinom Electroluxa samo doprinela svojoj listi inostranih akvizicija. Ta kineska kompanija sa sedištem u Fošanu, u provinciji Guandung kupila je 2016. kontrolni udeo u odseku aparata za domaćinstvo japanske Tošibe, a godinu dana kasnije i nemačkog proizvođača robota Kuka, što je izazvalo zabrinutost u nemačkoj vladi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

"Midea" kupuje švedski "Electrolux"?! Azijski giganti se utrkuju da kupe švedskog proizvođača bele tehnike

Izvor: Blic, 03.Maj.2023, 12:30

Kineski proizvođač aparata za domaćinstvo Midea istražuje moguće preuzimanje švedskog brenda Electrolux uprkos potencijalnom protivljenju politike, što je podstaklo skok cene deonice Electroluxa na evropskim berzama za više od šest odsto.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.