Kineski disident Wu Gan osuđen na osam godina zatvora zbog subverzije

Izvor: SEEbiz.eu, 26.Dec.2017, 09:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kineski disident Wu Gan osuđen na osam godina zatvora zbog "subverzije"

TIANJIN - Kineski disident Wu Gan osuđen je u utorak na osam godina zatvora što je najteža kazna dosuđena aktivistu za zaštitu ljudskih prava od ponovnog izbora Xija Jinpinga na čelo Kine u listopadu.

Wu Gan, uhićen u svibnju 2015. dok je radio u odvjetničkom uredu u Pekingu, osuđen je na sudu grada Tianjina za pokušaj "subverzije", izjavio je njegov odvjetnik Ge Yongxi, ispred palače pravde kamo strani tisak nije smio ući.

Radi se o najtežoj kazni dosuđenoj >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << nekom disidentu u Kini od lipnja 2016. kad su dva člana kineske Demokratske stranke Lu Gengsong i Chen Shuqing osuđeni na 11 i 10,5 godina zatvora iz istog razloga.

To je najoštrija kazna nakon kongresa kineske Komunističke partije na kojem je predsjednik Xi poslije reizbora pozvao na "zaštitu autoriteta stranke i kineskog socijalističkog sustava i odlučno suprotstavljanje riječima ili djelima koji bi ih minirali".

Wu Gan (44) uhićen je 2015. u okviru privođenja približno 200 odvjetnika, pravnika i aktivista koji su se bavili osjetljivim predmetima. Većina ih je puštena ali nekoliko ih je osuđeno na zatvor. Wu Gan je najteže kažnjen u okviru te skupine disidenata nazvane "709".

Nastavak na SEEbiz.eu...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.