Kina uvećala zlatne rezerve za više od 100 tona

Izvor: B92, 07.Okt.2019, 16:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kina uvećala zlatne rezerve za više od 100 tona

Peking -- Kina je uvećala zlatne rezerve za više od 100 tona otkako je u decembru prošle godine obnovila kupovinu tog plemenitog metala.

Narodna banka Kine je i prošlog meseca kupila veće količine zlata, što je zlatne rezerve podiglo na 62,64 miliona unci u septembru sa 62,45 miliona u avgustu, pokazuju podaci objavljeni na zvaničnom sajtu banke.

Ako se posmatra u tonama, poslednji priliv jednak je količini od 5,9 tona, koji je usledio nakon povećanja rezervi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za 99,8 tona tokom prethodnih osam meseci.

Cena zlata je u septembru dostigla najviši nivo u više od šest godina, jer su sporiji privredni rast, trgovinski ratovi SAD-a i smanjenje kamatnih stopa, podstakli tražnju investitora.

Povećana kupovina zlata centralnih banaka takodje je dala podstrek cenama, budući da su centralne banke Kine i Rusije "nagomilale" značajne količine zlata u nastojanju da diverzifikuju svoje rezerve, navodi njujorška agencija.

Cena zlata na spot tržištu porasla je danas za 0,2 odsto na 1.510,27 dolara za uncu, a od početka godine je porasla za 18 odsto.

Banke Goldman Saks i BNP Pariba očekuju da će cena tog plemenitog metala dostići čak 1.600 dolara za uncu u narednim mesecima.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Raste cena zlata: Kina uvećava rezerve

Izvor: SrbijaDanas.com, 07.Okt.2019

Kina je uvećala zlatne rezerve za više od 100 tona...Kina je uvećala zlatne rezerve za više od 100 tona otkako je u decembru prošle godine obnovila kupovinu tog plemenitog metala, javlja njujorška agencija "Blumberg"...Narodna banka Kine je i prošlog meseca kupila veće količine zlata, što je...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.