Kina ubrzava izdavanje državnih obveznica

Izvor: B92, 06.Nov.2023, 20:07

Kina ubrzava izdavanje državnih obveznica

Kina će ubrzati izdavanje i korišćenje državnih obveznica, rekao je novi ministar finansija Lan Foan.

Prema njegovim rečima, Ministarstvo finansija stalno će promovisati rešavanje rizika duga lokalnih vlasti i pojačati napore da se bolje iskoristi uloga specijalnih obveznica za podsticanje ekonomije.

"Ministarstvo finansija nastaviće da sprovodi proaktivnu fiskalnu politiku, fokusirajući se na poboljšanje efikasnosti i veću efektivnost fiskalne politike", >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u uslovima "složene domaće i međunarodne situacije", rekao je Lan, prenosi Rojters pozivajući se na kinesku agenciju Sinhua.

Nove kvote duga lokalne samouprave za 2024. godinu izdate su unapred kako bi se razumno osigurale lokalne potrebe za finansiranjem, naveo je ministar. Lan, sa malo iskustva u centralnoj vladi, imenovan je prošlog meseca za ministra finansija, u vreme kada vlada pojačava fiskalne podsticanje.

Lan je nasledio Liu Kuna, koji je na toj funkciji bio od 2018. godine. Novi ministar bio je pre toga šef stranke u severnoj provinciji Šansi. Do njegovog imenovanje došlo je dok se centralna vlada oslanja na dug i državnu potrošnju.

Najviše kinesko parlamentarno telo odobrilo je prošlog meseca izdavanje državnih obveznica u četvrtom kvartalu u vrednosti 137 milijardi dolara za finansiranje obnove područja pogođenih poplavama. Kineska ekonomija rasla je u trećem kvartalu brže od očekivanja, što je poboljšalo izglede da vlada ispuni ovogodišnji cilj rasta privrede za pet odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.