Kina smanjila investicije u Evropi: Najveći pad zabeležila Nemačka

Izvor: B92, 23.Avg.2019, 15:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kina smanjila investicije u Evropi: Najveći pad zabeležila Nemačka

London -- U prvom polugodištu ove godine kineske investicije u Evropi pale su za trećinu u odnosu na isto razdoblje 2018, izračunali su analitičari agencije Ernst i Jang.

Uzevši u obzir vlasnička preuzimanja i kapitalna ulaganja kineskih kompanija u Evropi, u agenciji Ernst i Jang su našli 81 evropsku firmu koja je u prvih šest meseci primila kineski kapital.

Poređenja radi, u prvom polugodištu prošle godine Kinezi su uložili novac u 113 evropskih kompanija.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Prema podacima EY, u još izraženijem padu je ukupni iznos kineskih ulaganja u Evropu.

Naspram 15 milijardi i 300 miliona dolara uloženih iz Kine u Evropu u prvih šest meseci prošle godine, u prvoj polovini 2019. taj je pokazatelj iznosio tek dve milijarde i 400 miliona dolara, piše Novac.hr.

Raščlanjujući kineska ulaganja unutar Evropske unije, iz EY upozoravaju kako je najveći pad pritoka kineskog kapitala zabeležila Nemačka.

Samo 11 nemačkih kompanija primilo je u prvom polugodištu kapital iz Kine, a ukupan iznos kineskih ulaganja u Nemačku pao je s deset milijardi i 100 miliona u prvih šest meseci prošle, na 500 miliona evra u prvom polugodištu ove godine.

Ugledni konsultant primećuje da se kineski kapital počeo izmeštati iz kontinentalnog dela Evrope u Veliku Britaniju, koja u prvih šest meseci ove godine beleži 17 kineskih ulaganja.

No, dodaje EY, ne radi se o velikim investicijama iz Kine na Ostrvo.

Ukupno je iz Kine u Veliku Britaniju u prvom ovogodišnjem polugodištu uloženo 400 miliona dolara.

Primat Nemačkoj unutar EU kada je u pitanju privlačenje kineskog kapitala preuzela je Švedska, u koju je u prvih šest meseci uložena milijarda i 100 miliona dolara.

Kao najvažniji uzrok slabljenja kineskih ulaganja u Evropi EY navodi trgovinski rat SAD i Kine.

Ji Sun, direktorka kancelarije za ekonomske odnose Kine s Nemačkom, Austrijom i Švajcarskom u agenciji Ernst i Jang, dovodi u vezu pad kineskih investicija s otežanom ekonomskom situacijom u samoj Kini.

"Na kineskom unutrašnjem tržištu postoji dosta nesigurnosti u pogledu daljih privrednih trendova, ne samo zbog trgovinskog rata s SAD-om. Uz to, kineske kompanije koje su u prethodnim razdobljima dovršile akvizicije u Evropi sada rade na restrukturiranim kompanijama, a neke razmišljaju i o njihovoj daljoj prodaji. U celini, nema puno planova kineskih kompanija oko daljih akvizicija u Evropi", prokomentarisala je Ji Sun.

Najveći obim kineske investicije u Evropi su zabeležile 2016. kada je 309 evropskih kompanija preuzeto ili primilo kineski kapital. Ukupna kineska ulaganja na Starom kontinentu dosegla su 2016. 85 milijardi dolara.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.