Kina buši još jednu rupu: Biće duboka više od 10 kilometara

Izvor: B92, 21.Jul.2023, 19:27

Kina buši još jednu rupu: Biće duboka više od 10 kilometara

U kineskoj pokrajini Sečuan počelo je bušenje rupe "Šendi Čuanke" duboke više od 10.000 metara, u potrazi za gasom, prenela je agencija Sinhua.

Basen "Šendi Čuanke" pun je nafte i gasa, dubina bi trebalo da bude 10.520 metra.

Ovaj projekat dolazi nakon sličnog poduhvata Kineske nacionale naftne korporacije, koja je počela bušenje rupe u pokrajini Sinđijang u maju, što će biti najdublje iskopana rupa u Kini ikada. Ta rupa biće duboka 11.100 metara, a naučnici >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << žele da proučavaju slojeve duboko ispod površine zemlje.

To, međutim, neće biti najdublja rupa koju je čovek iskopao.

Trenutno rekord drži Koljska ultraduboka bušotina iz 1979. godine. U pitanju je sovjetski projekat u blizini ruske granice s Norveškom, a rupa je duboka 12.262 metra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Kina buši rupu dublju od 10 kilometara

Izvor: Nezavisne Novine, 21.Jul.2023

PEKING - U kineskoj pokrajini Sečuan počelo je sa bušenjem rupe "Šendi Čuanke" duboke više od 10.000 metara, u potrazi za gasom, prenijela je agencija Sinhua.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.