Kikindske bombondžije obradovale sugrađane šarenim poslasticama

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Maj.2020, 15:02

Kikindske bombondžije obradovale sugrađane šarenim poslasticama

Kikindske bombondžije u prethodna dva meseca nisu bile u mogućnosti da prodaju svoje slatkiše na vašarima, jer su sve manifestacije bile otkazane. Tako su od pre nekoliko dana svoje tezge izneli ispred kuća i prodajom su veoma zadovoljni.

U selu Bašaid, dvadesetak kilometara udaljenom od Kikinde, svake druge nedelje u mesecu, održava se vašar, jedan od najvećih na prostoru severnog Banata. Zbog novonastale situacije, kao i nemogućnosti da prodaju svoje proizvode, oni koji >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << žive od prodaje slatkiša na vašarima bili su prinuđeni da se snađu na drugačiji način. Tako su na glavnoj ulici u Kikindi postavljene tezge sa svilenim bombonama, šećernim jabukama, orasnicama i liciderskim srcima.

''Došli smo na ideju sa uličnom prodajom, s obzirom na to da su sve manifestacije otkazane. Mi smo to ovako uradili, pokušali smo tako i naši građani su prepoznali naš rad, tako da smo generalno zadovoljni'', kaže Sanela Has Milovanov, trgovkinja iz Kikinde.

Kikinđani se, pogotvo stariji, najčešće odlučuju za orasnice, kandirane jabuke i svilene bombone. U drugim krajevima vrlo su interesantna liciderska srca i gumene bombone kiselog ukusa. Uprkos tome što se vašari još uvek ne održavaju, prodaja na ulici ispred kuća ide sasvim dobro.

''Nije bilo vašara za Vrbicu, nije bilo vašara za prvi maj, ljudi su navkli na slatkiše, nije bilo mesta gde da ih kupe, tako da su iskoristili priliku i došli kod nas i bilo je zaista dobro'', dodaje Marko Rošul, bombondžija iz Kikinde.

Kikindske bombondžije poznate su po tome što i posle 200 godina, koliko postoji ovaj zanat, slatkiše proizvode po starim receptima i još uvek ručno, pa zato ne čudi što se veliki broj građana nije odrekao te lepe tradicije kakvu neguju još samo četiri porodice na severu Banata.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.