KfW odobrio osam miliona evra za podršku startap kompanijama

Izvor: Capital.ba, 05.Nov.2018, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KfW odobrio osam miliona evra za podršku startap kompanijama

BANJA LUKA, U okviru Evropskog fonda za Bosnu i Hercegovinu (EFBH) MKD „Mikrofin“ iz Banjaluke i KfW potpisali su ugovor u iznosu od osam miliona evra za plasman pojedinačnih kredita mikro i malim preduzećima za obrtni kapital i investicije. Krediti će, osim mikro i malim preduzećima, biti plasirani i preduzetnicima i startap kompanijama. KfW i Mikrofin uspješno sarađuju od 2002. godine kada je KfW ponudio finansijska sredstva mikrokreditnim organizacijama u Bosni i Hercegovini kako bi >> Pročitaj celu vest na sajtu Capital.ba << podržao razvoj ruralnih područja, kao i poslovanje mikro, malih i srednjih preduzeća. Nova kreditna linija će omogućiti finansiranje obrtnog kapitala i investicija za klijente širom Bosne i Hercegovine. KfW je jedna od vodećih i najiskusnijih promotivnih banaka osnovana 1948. godine kao javna kompanija, u vlašništvu 80% Savezne Republike Njemačke i 20% saveznih pokrajina. KfW razvojna banka je vodeća njemačka razvojna banka i integralni dio KfW grupe. Zadužena je za sprovođenje njemačke finansijske saradnje sa zemljama u razvoju, te tranzicijskim zemljama po nalogu Savezne Vlade. KfW razvojna banka sa 700 zaposlenih u centrali i sa oko 390 stručnjaka u 69 lokalnih kancelarija sarađuje s partnerima širom svijeta. Glavni cilj banke je borba protiv siromaštva, osiguranje mira, zaštita životne srednine i klime, te fer globalizacija. KfW je kompetentan strateški savjetnik za aktuelna razvojna pitanja. Mikrofin je već 21 godinu lider u mikrokreditnom sektoru Bosne i Hercegovine. Trenutni tržišni udio Mikrofina gledano po bruto kreditnom portfoliju je oko 29%. Mikrofin pruža usluge mikrofinansiranja za oko 57.000 klijenata, uglavnom mikro i malim preduzetnicima s niskim primanjima. Mikrofin je najveća mikrokreditna organizacija u Bosni i Hercegovini po broju klijenata, portfoliju i institucionalnim indikatorima. Na 30. juni 2018. godine ukupna aktiva Mikrofina iznosila je 117 miliona EUR s bruto kreditnim portfoliom od 94 miliona EUR. Mikrofin posluje kroz mrežu od 76 poslovnica širom Bosne i Hercegovine. Dugoročna misija Mikrofina je pružanje usluga na održivoj osnovi klijentima koji nemaju pristup bankarskim proizvodima i uslugama.  

Nastavak na Capital.ba...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Osam miliona € za podršku startap kompanijama, mikro i malim preduzećima

Izvor: Nezavisne Novine, 06.Nov.2018, 10:19

Mikrokreditno društvo „Mikrofin“ i Njemačka razvojna banka (KfW) potpisali su novi ugovor u iznosu od 8 miliona evra za finansiranje obrtnog kapitala i investicija mikro i malih preduzeća, preduzetnika i startap kompanija u Bosni i Hercegovini.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Capital.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Capital.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.