Izvor: B92, 15.Jun.2015, 13:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kesa lokalnih dolara za 1 pravi USD

Zimbabve ove nedelje počinje zamenu lokalnih dolara za američki, jer je predsednik Zimbabvea Robert Mugabe odbacio svoju praktično bezvrednu nacionalnu valutu.

Ova Afrička zemlja počela je da koristi devize američkih dolara i južnoafričkih ranada 2009. godine, nakon hiperinflacije koja je pogodila Zimbabve, od čak 500 milijardi odsto u 2008. godini.

Na vrhuncu ekonomske krize u zemlji, građani Zimbabvea su morali da nose plastične kese napunjene novčanicama >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da bi kupili osnovne namirnice. Cene su rasle najmanje dva puta dnevno.

Od ponedeljka, korisnici koji imaju račun u Zimbabve dolarima mogu da se obrate svojim bankama da bi ga pretvorili u ravnotežnu svotu u američkim dolarima, navodi se u saopštenju guvernera Narodne banke Zimbabvea, Džona Mangudia.

Građani Zimbabvea imaju rok da do septembra predaju svoje stare novčanice, koje su čak postale turistička atrakcija, jer ih lokalni trgovci prodaju strancima kao suvenir, prenosi britanski ‘’Gardijan’’.

Bankovni računi sa bilansom do 175 kvadriliona Zimbabve dolara biće zamenjeni sa pet američkih dolara.

Najvrednija i poslednja novčanica koju je štampala centralna banka u 2008. godini bila je 100 triliona Zimbabve dolara (po novom kursu, to je 40 američkih centi). To nije bilo dovoljno da se vozite javnim prevozom na posao nedelju dana.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.