Katar: Srbija najpoželjnija za nas

Izvor: B92, 26.Jun.2013, 13:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Katar: Srbija najpoželjnija za nas

Beograd -- Katarski investicioni fond zainteresovan za projekte u oblastima poljoprivrede, proizvodnje hrane, energetike, rudarstva i infrastrukture u Srbiji.

Predstavnici Katarskog investicionog fonda sastali su se s potpredsednikom Vlade i ministrom spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Rasimom Ljajićem.

Članovi katarske delegacije, koju je predvodio šeik Fejsal Saud al Tani, istakli su u razgovru s Ljajićem da im je Srbija najpoželjnija destinacija za >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ulaganja u ovom delu Evrope, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Ljajić i al Tani saglasili su se da nakon današnjeg dolaska katarske državne delegacije u Beograd, kao i Ljajićeve nedavne posete Dohi, treba intenzivirati kontakte između privrednika i iz ostalih oblasti, čiji će poslovni kontakti doprineti unapređenju bilateralne ekonomske saradnje i ukupne robne razmene.

Oni su se dogovorili i da do jeseni budu potpisani međudržavni sporazumi o ekonomsko-tehničkoj saradnji i zaštiti investicija između Srbije i Katara.

U katarskoj delegaciji, pored članova Katarskog investicionog fonda, nalaze se i predstavnici najveće državne kompanije iz oblasti agrara "Hasad fud" kao i druge najveće kompanije na Bliskom istoku iz oblasti energetike QEWC.

Katar želi da ulaže u energetiku

Kako je saopštilo Ministarstvo energetike, Katarski investicioni fond zainteresovan je i za ulaganje u energetiku Srbije, a projekte će obelodaniti za mesec dana.

Predstavnici Katar holdinga, Hasad Fuda i QEWC-a su o investicijama razgovarali s ministarkom energetike Zoranom Mihajlović.

Na sastanku su, kako je saopšteno, kao projekti od strateškog značaja za Srbiju izdvojeni izgradnja RHE Bistrica i RHE Đerdap 3, i projekti gasne interkonekcije između Srbije i Bugarske, koji bi trebalo da se realizuju u naredne tri godine, i podzemnog skladišta gasa Itebej.

Ministarka Mihajlović je istakla da je "Srbija mala zemlja, u ovom trenutku energetski nebezbedna, a prioritet Vlade Srbije i Ministarstva je energetska bezbednost".

Dogovorili su se da se u roku od mesec dana održi sastanak na kojem bi Katarski investicioni fond predstavio mogućnosti investiranja u energetiku Srbije.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Katar zainteresovan za Srbiju: Investitori žele da ulažu u poljoprivredu, energetiku, infrastrukturu

Izvor: S media, 26.Jun.2013

Predstavnici Katarskog investicionog fonda sastali su se sa potpredsednikom Vlade i ministrom spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Rasimom Ljajićem...Članovi katarske delegacije, koju je predvodio šeik Fejsal Saud al Tani, istakli su u razgovoru sa Ljajićem da im je Srbija najpoželjnija...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.