Izvor: Nezavisne Novine, 05.Feb.2016, 18:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kancelarija za veterinarstvo: Bolest "Plavog jezika" prisutna i u Makedoniji

SARAJEVO - Kancelarija za veterinarstvo BiH smatra neopravdanom odluku Makedonije da zabrani uvoz i tranzit živih životinja, sjemena, jaja i embriona od životinja prijemčivih bolesti "plavog jezika" koji potiču iz BiH, jer je ta bolest prisutna i u Makedoniji.

Iz Kancelarije za veterinarstvo BiH saopšteno je da ova odluka Makedonije nije u skladu sa preporukama Svjetske organizacije za zdravlje životinja.

"S obzirom da između Makedonije i BiH nije bilo uvoza i >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << izvoza navedenih živih životinja, smatramo da ova zabrana neće uticati na trgovinsku razmjenu ove dvije zemlje", dodaje se u saopštenju.

Iz Kancelarije navode da je posljednji slučaj bolesti "plavog jezika" u BiH prijavljen u novembru 2015. godine na području opštine Lopare.

"Trenutno na navedenom žarištu nadležni veterinarski inspektor provodi propisane mjere suzbijanja bolesti i po obavljenim mjerama i nakon zatvaranja žarišta, Kancelarija za veterinarstvo BiH će o zatvaranju žarišta o tome službeno obavijestiti Svjetsku organizaciju za zdravlje životinja", dodaje se u saopštenju.

Bolest "plavog jezika" pojavila se u BiH i svim zemljama regiona u toku 2014. godine, a do danas su u BiH zabilježena svega tri žarišta ove bolesti.

Iz država u kojima je potvrđena bolest "plavog jezika", nakon privremene suspenzije uvoza i izvršene procjene rizika, dozvoljen je uvoz svih živih preživara /goveda, ovce i koze/ uz određene dodatne garancije prema kojima se traže dodatna testiranja životinja s ciljem obezbjeđenja da životinje nisu oboljele od te bolesti.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Povezane vesti

Spor zbog „plavog jezika“: Neopravdana odluka Makedonije da zabrani uvoz životinja iz BiH

Izvor: Nezavisne Novine, 05.Feb.2016

SARAJEVO - Kancelarija za veterinarstvo BiH smatra neopravdanom odluku Makedonije da zabrani uvoz i tranzit živih životinja, sjemena, jaja i embriona od životinja prijemčivih bolesti "plavog jezika" koji potiču iz BiH, jer je ta bolest prisutna i u Makedoniji...Iz Kancelarije za veterinarstvo BiH...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.