Kalanović: Finansijski ugovor za izgradnju mosta 15. jula

Izvor: Politika, 13.Jul.2010, 18:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kalanović: Finansijski ugovor za izgradnju mosta 15. jula

Finansijski ugovor za izgradnju mosta Zemun-Borča, koja sutra treba zvanično da počne, biće potpisan 15. jula između Vlade Srbije i kineske Eksim banke, izjavila je danas Tanjugu ministarka za Nacionalni ivesticioni plan (NIP) Verica Kalanović.

Ministarka je navela da od dana potpisivanja tog ugovora počinje da teče rok od tri godine za završetak mosta, koji će biti dugačak 1.507 metara, kao i rok od dve godine za izgradnju pristupnih saobraćajnica u dužini od 21,5 kilometara.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << />
Projekat podrazumeva i izgradnju osam manjih mostova i nekoliko petlji, objasnila je ministarka, podsetivši da je u postupku pregovaranja sa kineskim partnerima cena mosta sa 320 miliona evra spuštena na 170 miliona.

Kalanovićeva je istakla da izgradnja tog most predstavlja novi model realizacije velikih infrastrukturnih i razvojnih projekata u Srbiji, koji se bazira na bilateralnom sporazumu između Srbije i Kine.

Most Zemun-Borča je prvi infrastrukturni projekat u okviru sporazuma srpske i kineske vlade, koji je potpisan u avgustu prošle godine u Pekingu.

Ministarka je navela da je ugovorom o izvođenju radova utvrđeno angažovanje domaćih podizvođača i upotreba građevinskog materijala iz Srbije, u odnosu od najmanje 45 odsto ukupne vrednosti projekta.

Ona je dodala da je Ministarstvo za NIP nosilac projekta, a Grad Beograd korisnik i partner u realizaciji.

Predsednik Srbije Boris Tadić i predsednik Stalnog komiteta Svekineskog narodnog kongresa Vu Banguo položiće sutra kamen temeljac za Most prijateljstva Kine i Srbije, između Zemuna i Borče.

Kako je saopšteno, ceremoniji će prisustvovati predsednica parlamenta Slavica Đukić-Dejanović, na čiji poziv u trodnevnoj zvaničnoj poseti Srbiji boravi visoka kineska delegacija, zatim premijer Mirko Cvetković sa članovima vlade, gradonačelnik Beograda Dragan Đilas i drugi zvaničnici.

Ugovor o izgradnji mosta potpisali su sredinom aprila u Beogradu ministarka za NIP Verica Kalanović, gradonačelnik Beograda Dragan Đilas i predstavnici kineske kompanije CRBC.

Tanjug

objavljeno: 13/07/2010

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

FINANSIJSKI TEMELJ MOSTA ZEMUN-BORČA

Izvor: Kurir, 13.Jul.2010

BEOGRAD - Finansijski ugovor za izgradnju mosta Zemun-Borča, čija izgradnja počinje sutra, biće potpisan 15. jula između Vlade Srbije i kineske Eksim banke, izjavila je ministarka za Nacionalni investicioni plan Verica Kalanović...Ona je navela da od dana potpisivanja tog ugovora počinje da teče...

Nastavak na Kurir...

Tadić: Most Zemun-Borča gotov 2014.

Izvor: B92, 14.Jul.2010, 10:20

Beograd -- U Zemunu će danas biti položen kamen temeljac za most preko Dunava Zemun-Borča, dok je početak radova predviđen za april 2011. godine...Most, čija je vrednost 170 miliona evra, će biti dug 1.507 metara sa pristupnim saobraćajnicama u dužini od oko 21,5 kilometara. Rok za izgradnju...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.