Kako se Кraljevo diglo iz pepela: Nekada grad na umiranju sada živi novi život

Izvor: SrbijaDanas.com, 27.Dec.2019, 17:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako se Кraljevo diglo iz pepela: Nekada grad na umiranju sada živi novi život

Dve fabrike promeniće život sugrađana, podvlači gradonačelnik

Od šezdesetih do kraja devedesetih, Kraljevo je bio grad koji je bio zaslužan za za ekonomsku stabilnost Srbije, pa čak i Jugoslavije. Četiri industrijska giganta Magnohrom, Fabrika vagona, Jasen i Kablar zapošljavali se više od 15.000 ljudi. Oni su imali redovne plate, sigurna tržišta i izvoz koji se merio desetinama miliona dolara.

Međutim, period tranzicije doveo je Kraljevo u položaj "davljenika >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << u Ibru". Zbog loše privatizacije je oko 20.000 radnika izgubilo posao za svega dve-tri godine. Na dvadesetak firmi, računajući i gore pomenute gigante, stavljen je katanac, a njihova imovima je ruinirana i opljačkana.

Danas je situacija znatno drugačija. Na sednici Skupštine grada će se, u poslednjim danima decembra, pred odbornicima naći najveći budžet u istoriji grada. O napretku Kraljeva govori gradonačelnik, Predrag Terzić.

- Godine 2016. naš budžet je bio 2.600.000 dinara, a već 2019. dostigao je 4.100.000 dinara. Budžet za 2020. godinu će biti čak i veći, 4.370.000 dinara.- rekao je Terzić i pomenuo da se pored dve velike investicije koje se ogledaju kroz izgradnju Moravskog koridora i otvaranja aerodmoma Morava, u Kraljevu priprema još nekoliko velikih projakata.

Poseban fokus Terzić stavlja na značaj izgradnje dve velike fabrike Leoni i Taj grupe, u kojima će biti zapošljeno 7.500 radnika.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.