Kako se mlekarskom divu isplati da radi u Srbiji, a da ode iz Hrvatske?

Izvor: B92, 19.Jul.2020, 16:55

Kako se mlekarskom divu isplati da radi u Srbiji, a da ode iz Hrvatske?

Zagreb -- Vest da nemački mlekarski div Megle do kraja godine gasi proizvodnju u Hrvatskoj uznemirila je poslovnu zajednicu u toj zemlji,

Tako je otvoreno pitanje kako se toj kompaniji isplati da radi u Srbiji, a u Hrvatskoj ne.

Portal Index pozabavio se tim pitanjem, te u nedavnoj analizi navodi da u toj kompaniji navode da su među razlozima zbog kojih se Megle odlučio na tako drastičan potez - loši uslovi poslovanja u Hrvatskoj.

"Odluka o gašenju proizvodnje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << odgađana je više puta poslednjih nekoliko godina s nadom da će se uslovi poslovanja poboljšati te je konačno donesena tek kada su definitivno istražene sve druge opcije", poručili su u Megleu.

Index navodi da, međutim, za razliku od Hrvatske, u Megleu nisu najavili gašenje proizvodnje u drugim okolnim zemljama u kojima posluju, u Srbiji, odnosno u Kragujevcu, na primer.

Jedna od glavnih zamerki stranih ulagača je, piše portal, da je radna snaga u Hrvatskoj, u poređenju s okolnim zemljama, preskupa.

Drugi razlog zbog kojeg se strani ulagači radije odlučuju na ulaganje u Srbiju nego u Hrvatsku su brojne olakšice države za ulagače, od subvencionisanja radnih mesta, do poreskih olakšica.

Treći razlog zbog kojeg se strani ulagači radije odlučuju na investiranje u Srbiju nego u Hrvatsku je veličina tržišta.

Srpsko tržište je veće od hrvatskog, a preko sporazuma o slobodnoj trgovini s EU i članicama CEFTA-e, kao i s Turskom i s Evroazijskom ekonomskom unijom, u kojoj je vodeća članica Rusija, kompanijama registrovanim u Srbiji otvara se veće tržište od onoga koje se otvara firmama registriovanim u Hrvatskoj, zaključuje Index.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

HRVATI U GRČEVITOJ BORBI DA ZADRŽE MLEKARU Ministarka Vučković: Čućemo se sa njima

Izvor: Blic, 20.Jul.2020, 09:32

Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske prati situaciju u mlekarskom sektoru i uskoro će se sastati s predstavnicima vodećih mlečnih industrija, najavila je u četvrtak ministarka poljoprivrede Marija Vučković, komentarišući najavu kompanije Megle da će do kraja godine ugasiti proizvodnju u Hrvatskoj.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.