Kako pomoći ženama u biznisu?

Izvor: RTS, 18.Jul.2016, 09:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako pomoći ženama u biznisu?

Na pola smo godine, koja je proglašena i godinom preduzetništva. Ideja je da se pomogne preduzetnicima da sa povoljnim ili čak bespovratnim pozajmicama otvore što više radnih mesta. Pokrenuta su 33 projekta, a u toku je konkurs Fonda za razvoj namenjen malim i srednjim preduzećima - početnicima u biznisu. Kako se snalaze preduzetnici, posebno žene.
Ana Ćubela posle 20 godina bavljena novinarstvom, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << odlučila je da se oproba u preduzeničkim vodama, otvorila je restoran.

Ana Ćubela, preduzetnica kaže da kada nešto želite i kada imate neki dobar koncept onda idete ka tome.
"Ja ne mogu da kažem da sam potpuno bila prepuštena svemu, ja ovde radim sa ljudima koji su dosta dugo u tom poslu tako da sam imala njihovu pomoć makar u usmeravanju šta se i kako radi ali kada pređete iz jednog posla u neki drugi pravite greške i na tome učite, ali bez toga se ne može", kaže Ćubela
Kako bi pomogao početnicima u biznisu uključio se i Fond za razvoj. U godini preduzetništva pripremio je 10 krednitnih linija od kojih tri zajedno sa resornim ministrastvom.
Za strat ap kredit, koji je već u realizaciji, 30 odsto sredstava je bespovratno tzv grantovi, dok je za 70 odsto sredstava period otplate pet godina u okviru kojih je i grejs period a kamatna stopa kreće se od 1,5 do tri odsto.
"Za nepunih dva meseca smo dobili 140 zahteva. Kreditira se kupovina i nabavka opreme, adaptacija, sanacija, dogradnja poslovnih i proizvodnih prostora, kreditiraju se stomatološke lekarske ordinacije, fitnes centri, obdaništa, vrtići", kaže Slađana Backović iz Fonda za razvoj Republike Srbije.
Mere za podsticanje preduzetništva ohrabruju privrednike, ali, ocenjuju u Udruženju polovnih žena, moraju biti u sinergiji sa merama fisklane i monetarne politike kako bi njihov efekat bio još veći.
"Osim poboljšanja tih finasijskih prilika u smislu pristupa finansijskim izvorima, pre svega mislim na mikro finasiranje tu je svakako i pristup tržištu odnosno uključivanje malih i srednjih preduzeća u lance dobavljača", rekla je Sanja Popović Pantić iz Udruženja poslovnih žena Srbije.
Kako da uđu u preduzetnički svet, ali i još važnije, kako da se u njemu pozicioniraju, početnicima u biznisu pomažu i velike kompanije.
Darko Babić, direktor DHL Expres kaže da ih najviše interesuje na koji način mogu sebe da finasiraju, da li njihove šifre delatnosti mogu da podlegnu određenom obliku finasiranja ili ne.
"Takođe ih interesuje kako da dobiju internacionalni karakter, kako svoje porizvode da izvezu. Tu onda dolazi ekspertiza pronalaženje novih tržišta sve ono što mi u svetu znamo", kaže Babić.
Da bi vaša poslovna ideja i uspela, savetuju stručnjaci, morate da sagledate kako će vaš biznis izgledati u sledećih godinu, dve ali i da razmotrite sve elemente koji utiču na vaš posao. U suprotnom, kažu, šanse za uspeh su male.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.