Kako na tržište Ujedinjenih  Arapskih Emirata plasirati zanatske proizvode?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Avg.2022, 12:04

Kako na tržište Ujedinjenih Arapskih Emirata plasirati zanatske proizvode?

Srbija i Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) imaju odličnu ekonomsku i partnersku saradnju. Na koji načim iskoristiti pozicije da se ručni radovi i proizvodi iz oblasti socijalnog, ruralnog ili omladinskog preduzetništva plasiraju u UAE bila je tema sastanka održanog između somborskih udruženja i zanatlija sa predstavnikom Privredne komore Srbije u UAE.

Mogućnosti za saradnju somborskih udruženja i zanatlija, kao i plasiranje njihovih proizvoda i ručnih radova na tržište >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << UAE treba iskorisititi, ali i voditi računa koje su to specifične potrebe. Iako su mnogi od njih imali dodira sa zahtevima stranog tržišta, u novim poduhvatima očekuju podršku Privredne komore Srbije.

Tamara Rudić iz Udruženje žena “Somborske šnajderke” navodi “Sada počinjemo nešto novo da radimo, a to su obuke na koži i krznu, a planirmao da izbacimo konfekcijske proizvode. Nadam se da će ovaj sastanak uroditi konkretnim rezultatima. Iz dosadašnje prakse mi smo zaključili da je ekonosko osnaživanje žrtava nasilja najvažnije za žene po izlasku iz sistemske podrške, stoga mi ulažemo u obrazovanje i obuke žena”.

Mira Kovačev iz Udruženje žena “Staparska ruža” kaže “Staparska ruža ima veliki broj proizvoda, a samim tim imamo tkanice sa motivom čuvene staparske ruže, a uradili smo i prvi veliki ćilim posle pola veka. Počeli smo da radimo i predmete od kože sa našim motivima”.

Odnose sa emiratskim investitorima u Srbiji treba ojačati i preneti na lokalni nivo, smatraju u PKS.

“Ovde govorimo o malim poslovima koji su od velikog značaja i onima koji su uključeni u koncept socijalnog preduzetništva, ruralnog preduzetništva ili omladinskog. Podsetiću, kada smo krenuli sa širenjem aktivnosti i povećanjem prisustva srpskih proizvoda u Emiratima, rečeno je nije samo za velike, ovo je i za male”, ističe dr Marko Selaković predstavnik privredne komore u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Nastasija Živanović, potpredsednik sekcije za omladinsko predutništvo PKS ističe „Potencijali su veliki, pa pozivam omladinu i sve one koji žele da započnu svoj biznis da nam se jave“.

Srbija ima odličnu saradnju sa UAE, a Zapadnobački okrug je poznat i po emiratskim investicijama u privredi, stoga, kako je rečeno, realno je očekivati da se iskorisite i drugi vidovi osnaživanja partnerske saradnje.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.