Kako do olakšica za plaćanje struje i gasa

Izvor: RTS, 01.Dec.2019, 20:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako do olakšica za plaćanje struje i gasa

Najsiromašniji građani mogu da dobiju olakšice za plaćanje struje i gasa. Ali besplatne kilovate godišnje u proseku koristi od 75 do 80 hiljada građana. A moglo bi i tri puta više. Povlastice za gas važe u grejnoj sezoni i njih je u oktobru koristilo samo 36 domaćinstava. Šta uraditi da se njihov broj poveća?
U budžetu za iduću godinu država je za energetski ugrožene građane izdvojila više >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << nego prošle - milijadu i 560 miliona dinara. 

Iako za taj status građanima nije uvek lako ispuniti sve kriterijume, glavna prepreka i dalje je nedovoljna informisanost. A za to su odgovorne lokalne samouprave. 
"Moja ćerka koristi tu pomoć pošto ima troje dece, a samo ona radi", kaže građanin Vranja, istakavši da na određenu potrošnju ima smanjenje.
Pravo na 120 do 250 besplatnih kilovat sati struje i do 75 kubnih metara gasa mesečno, bez podnošenja zahteva, direktno ostvaruju primaoci socijalne pomoći i dečijeg dodatka. 
"Dajemo im mogućnost da tokom naredne godine ostvare to pravo a da ne dolaze kod nas na šalter", kaže Petar Pavkov, načelnik Odeljenja za opštu upravu Vršca.
Olakšice za plaćanje računa za struju i gas mogu dobiti i druge porodice u zavisnosti od broja članova i prihoda. Ali oni moraju sami za to podneti zahtev u nadležnim službama lokalnih samouprava.
"Neko prođe cenzus pa ne ostvari pravo" 
Za jednočlano domaćinstvo granica je prihod do 14.571,74 dinara, sa dva i tri člana do 21.216,14 dinara, za porodice sa četiri i pet članova do 27.856,18 dinara, sa šest i više članova do 35.030,72 dinara. 
"To je uredba koju je donela Vlada Srbije i to se primenjuje u čitavoj Srbiji. Neko pređe cenzus pa ne ostvari pravo", kaže Danijela Milosavljević, većnica za socijalna pitanja u Vranju.
EPS i "Srbijagas" dobijaju gotove spiskove i umanjuju račune. Izveštaji pokazuju da besplatne kilovate najviše koriste socijalno ugroženi građani na području elektrodistribucija - Kraljevo, njih gotovo 29.000 i Niša - oko 24.000. 
Predsednik Opštine Vrnjačka Banja Boban Đurović kaže da je u više navrata ta trasparentnost bila prisutna, ne samo preko sredstava javnog informisanja već i na na sednicama Skupštine Opštine gde se uvek apostrofira i pozovu građani koji ispunjavaju ove kriterijume da mogu da ostvare pravo na umanjenje plaćanja električne energije.
Povlastice za struju važe jednu kalendarsku godinu, pa svi koji ostvruju to pravo već moraju pripremati novi zahtev kako bi im od janura ponovo stizali umanjeni računi.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

ZA UGROŽENE GRAĐANE 1,56 MILIJARDI DINARA Kako do olakšica za plaćanje struje i gasa

Izvor: Blic, 02.Dec.2019, 09:30

Najsiromašniji građani mogu da dobiju olakšice za plaćanje struje i gasa. Ali besplatne kilovate godišnje u proseku koristi od 75 do 80 hiljada građana. A moglo bi i tri puta više. Povlastice za gas važe u grejnoj sezoni i njih je u oktobru koristilo samo 36 domaćinstava. Šta uraditi da se...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.