Kako će veštačka inteligencija uticati na bankarstvo?

Izvor: B92, 05.Mar.2024, 21:05

Kako će veštačka inteligencija uticati na bankarstvo?

Veštačka inteligencija će se u budućnosti prilagođavati našim potrebama, rekao je na Kopaoniku predsednik UO softverske kompanije ASEE Group Pjotr Jelenski.

On je, na panelu pod nazivom "Finansijski sektor: Transformacija kao neophodnost", rekao da će veštačka inteligencija, ukoliko je pametno upotrebljavamo, biti veoma korisna, naročito u bankarskom sektoru gde, kako kaže, postoje ogromni potencijali da se poveća efikasnost.

"Alati koji su nam dostupni nas >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ne čine boljim. Ponekad suviše od nečega očekujemo, a malo govorimo šta želimo sa tim novim da postignemo. Koju god tehnologiju da koristite, ne možete se osloniti samo na jedan alat. Mislim da nema razloga za pesmizam, AI će se prilagođavati našim potrebama", rekao je Jelenski.

Predsednik Izvršnog odbora AIK Banke Petar Jovanović istakao je da implementacija ChatGPT-a i sličnih AI alata u bankarstvo, nije nemoguća, ali smatra da to neće biti lako.

"Zamislite ChatGPT kao nekoga ko je pročitao i zapamtio jednu veliku knjigu. A ta knjiga se zove Internet. Ali, ako želite da dobijete sa interneta nešto što je sofisticirano, nešto što je naučno zasnovano, nešto što je napravljeno po meri, srećno u tome. Nećete završiti nigde", rekao je Jovanović.

On ocenjuje da će za to biti potrebno vreme i resursi. Ipak, dodao je, postoji jedan slučaj upotrebe veštačke inteligencije za koji smatra da će doneti promenu.

"Veštačka inteligencija donosi mogućnost da se klijentima prave personalizovane ponude po meri. A to je velika promena. To je nešto što do sada nismo imali na pravi način", zaključio je Jovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.