Kako Nemci, tako će izgleda i Slovenci: Ne želimo, ali...

Izvor: B92, 28.Sep.2022, 21:32

Kako Nemci, tako će izgleda i Slovenci: "Ne želimo, ali..."

Nakon što je Nemačka nedavno nacionalizovala najvećeg nemačkog uvoznika gasa Uniper, nešto slično se očekuje i u Sloveniji.

U državnoj kasi već ima pripremljenih 750 miliona evra za dokapitalizaciju energetike, prenosi Capital.

"Sasvim je moguće da ćete uskoro, u sledećih mesec dana, čuti da će i Slovenija nacionalizovati neko preduzeće, ne zato što mi to želimo, nego zato što to od nas zahteva situacija. Nećemo ni socijalizam ni komunizam, jer ni Nemcima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se ne sviđaju, ali ćemo ići u rešavanje energetske situacije", rekao je u Skupštini Slovenije premijer Robert Golob, izveštava RTV Slovenije.

U tržišnoj ekonomiji nacionalizacija ne dolazi u obzir, kritični su prema toj meri u Gospodarskoj zbornici Slovenije (GZS). Prema generalnom direktoru Alešu Cantaruttiju, ovakva ekstremna mera primerena je samo pod sledećim uslovima:

"Reč je o privremenoj nacionalizaciji za vreme kada je pred nama velika kriza, kada je potrebno osigurati odgovarajuće resurse za ovu sistemsku kompaniju da preživi. To bismo razumeli, naravno uz jasan plan i takođe obećanje kako će se zemlja povući iz potencijalno nacionaliziranog društva", kazao je on.

Podržavljenje Geoplina najverovatnije bi trebalo da bude povezano s njegovom vlasničkom strukturom, smatra ekonomista Anže Burger. Uz 25 posto državnog udela, većinski vlasnik Geoplina od 73 odsto je Petrol.

Ovde se više radi o spašavanju Petrola, da se na neki način ograniči šteta samo za Geoplin, kada država preuzme Geoplin, da se problemi s likvidnošću ne prenesu i na Petrol, prenosi Capital.

Slične mere planiraju se ili su već usvojene u Nemačkoj i Francuskoj. Nemačka je tako nacionalizovala Uniper, a najavila je i nacionalizaciju VNG-a i Securing Energy for Europe. Francuska bi trebala da nacionalizuje energetskog diva EDF.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.