
Izvor: Capital.ba, 02.Maj.2025, 09:59
Kajmak iz mješine priprema dvadesetak domaćica
GACKO – Proizvodnjom gatačkog kajmaka iz mješine, koji je zaštićen proizvod oznakom porijekla, bavi se dvadesetak domaćica u toj opštini, izjavila je Srni predsjednik Udruženja proizvođača gatačkog kajmaka Dragana Milović. Milovićeva je rekla da se pripremom gatačkog kajmaka iz mješine na tradicionalni način bavi 12 članica Udruženja koje su sertifikovale proizvodnju, ali da ih ima još i van ove asocijacije. Govoreći o načinu pripreme, Milovićeva je navela da mlojeko prvo treba da se uzvari, pa se razlije u drvene škipe ili u šerpe i tako stoji 24 do 48 časova. “Zatim se skida kajmak i stavlja u drvene kace u kojim posoljen treba da odstoji dvadesetak dana. Onda se stavlja u ovčije mješine gdje treba da odleži...