Izvor: SrbijaDanas.com, 18.Apr.2023, 12:49

KINA ODUVALA I ZAPAD I EVROPU Nikad jača ekonomija, zavod za statistiku UPOZORAVA na dve stvari

Prošle godine je Kina zbog pandemijskih ograničenja zabeležila najslabiji rast u gotovo pola veka i Peking je obećao snažniju podršku oporavku.

Kineska privreda ubrzala je rast u prvom tromesečju, podstaknuta ukidanjem strogih mera suzbijanja kovida-19, ali zavod za statistiku upozorava na "nedovoljnu" domaću potražnju i "složeno" međunarodno okruženje. Bruto domaći proizvod (BDP) porastao je u razdoblju od januara do marta za 4.5 posto u odnosu na isto >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << prošlogodišnje razdoblje, izvestio je u utorak državni zavod za statistiku.

U zadnja tri prošlogodišnja meseca aktivnost je uvećana za 2.9 posto. Na kvartalnom nivou BDP je porastao za 2.2 posto, nakon 0.6-postotnog rasta u razdoblju od oktobra do decembra. Prošle godine je druga privreda sveta zbog pandemijskih ograničenja zabeležila najslabiji rast u gotovo pola veka i Peking je obećao snažniju podršku oporavku.

Središnja banka izvestila je prošle nedelje da će održavati likvidnost, stabilizovati rast i radna mesta i fokusirati se na podsticanje potražnje.

Godina je dobro počela, ali "međunarodno okruženje još je složeno i stalno se menja, ograničenja zbog nedovoljne domaće potražnje jasno su vidljiva i temelji ekonomskog oporavka nisu solidni" - izjavio je na konferenciji za novinare portparol NBS-a Fu Linghui.

U drugom tromesečju rast bi mogao da naglo ubrza zbog niske uporedne osnovice u istom prošlogodišnjem razdoblju, dodao je Fu.

Vlada je za ovu godinu zacrtala skromnu stopu rasta, od oko pet posto, napominje Reuters.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.