Juratović: Njemačka otvara tržište rada za hrvatske državljane

Izvor: SEEbiz.eu, 31.Maj.2015, 20:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Juratović: Njemačka otvara tržište rada za hrvatske državljane

ZAGREB - Državljanima Republike Hrvatske u Njemačkoj se od 1. srpnja ukida se radna dozvola.

Prijedlog o ukidanju dozvole neće ići u Bundestag, kako je najavljeno, već u vladin kabinet 17. lipnja, kazao je u emisiji "Nedjeljom u 2" Josip Juratović, zastupnik u Bundestagu, hrvatskog podrijetla.

Zastupnik Juratović je iz Koprivnice otišao u Njemačku još kao dječarac od 14 godina, zajedno s majkom, tražeći lakši put života. Završio je automehaničarski zanat >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << i radio u Audiju. No Juratović se nije izolirao, niti asimilirao, već uspješno integrirao. Kao što je to imao u Koprivnici, u Njemačkoj je ubrzo osnovao Omladinski klub, prenosi HRT.

Kazao je da se politikom počeo baviti kada je shvatio - da ako želiš neki cilj treba ga ostvariti kroz političke strukture. Osnovao je i sam podružnicu omladinskih socijaldemokrata koja je bila najjača omladinska organizacija u regiji.

Da bi čovjek mogao biti uspješan potrebna je osobna sposobnost, ali i društvo koje funkcionira. Juratović je bio radnik na traci u Audiju, bio je i sindikalist te sebe smatra kao nekog koji zastupa interese. Na pitanje kolika mu je prva plaća bila kazao je da mu je to bila velika motivacija u radu i da je iznosila od 1800-1900 maraka, odnosno oko 30% iznad prosjeka.

Govoreći o prosvjedima Juratović je kazao da su prosvjedi građansko pravo koje se ne smije osporavati.

- Tu postoje i pravila igre - prosvjed se mora prijaviti, reći koja je tema i od kad do kad će prosvjedi trajati, dodao je. A na pitanje o prosvjedima hrvatskih veterana rekao je da baš nije dovoljno upućen. Ne znam što žele. Znam da dugo traju, da su to prosvjedi invalida kojih mi je jako žao. Ali imam jak osjeća da netko s njima manipulira, istaknuo je Juratović.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.