Izvor: B92, 01.Nov.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Još uvek ništa od ulaganja Lukoila

Beograd -- Godinu dana pošto je Lukoil kupio Beopetrol, u tu kompaniju niju uloženo ni dinara od garantovanih 70 miliona dolara.

Ovo navode predstavnici sindikata Beopetrola i apeluju na državu da reši taj problem. U međuvremenu, najveća ruska naftna kompanija Lukoil pokazala je interesovanje i za strateško partnerstvo sa Naftnom industrijom Srbije.

Kada je u oktobru prošle godine kupila Beopetrol, kompanija Lukoil obavezala se da će u narednih godinu dana u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << obnovu postojećih i izgradnju novih pumpi uložiti 70 miliona dolara, a u socijalni program šest miliona dolara. Iako je prošlo godinu dana, kako navode predstavnici sindikata Beopetrola, Lukoil nije uložio ni dinar.

Branislav Moračanin, predsednik Sindikata nezavisnost Beopetrol upozorava: "Uz sva uvažavanja da Lukoil posluje u izuzetno teškim uslovima, mi tražimo samo dinamiku ispunjavanja obaveze iz kupoprodajnog ugovora i ništa više. Kao ozbiljni ljudi nećemo lako da posegnemo za štrajkom, ali, ako bude neminovno, zarad očuvanja naših interesa, moraćemo za posegnemo i za tim sredstvom".

U Agenciji za privatizaciju novinaru B92 je rečeno da konkretne mere u vezi sa spornim ulaganjima mogu da se preduzmu tek za tri meseca, kada ističe rok za dostavljanje revizorskog izveštaja, u kojem će se tačno videti koje je ugovorne obaveze Lukoil ispunio, a koje nije. Kako niko od nadležnih u Lukoilu nije bio dostupan za komentar, podsećamo da je prvobitno iz te kompanije saopšteno da investicije kasne zbog birokratskih smetnji.

Pošto su u međuvremenu počeli pregovori o strateškom partnerstvu Lukoila i Nafne industrije Srbije, u Ministarstvu energetike kažu da su tokom razgovora sa tom ruskom kompanijom uzete u obzir njene neizmirene obaveze prema Beopetrolu. Radomir Naumov, ministar energetike kaže da je Lukoil dao uveravanja da će ispuniti svoje obaveze: "Naravno da treba imati u vidu i naše ranije razgovore sa Lukoilom u julu, kada smo dobili uveravanja da će oni ispuniti svoje obaveze prilikom kupovine beopetrola i nadam se da će to i dalje da učine".

Osim Lukoila, mogući strateški partenri NIS-a jesu i slovenački Petrol, mađarski Mol, austrijski OMV, grčki Helenki-petroleum i kineski Sinohem. Prema rečima ministra Naumova, osnovni uslov za saradnju jeste ulaganje u rafinerije Pančevo i Novi Sad koje bi i nakon toga ostale u vlasništvu NIS-a.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.