Jedna grana industrije u Rusiji se gasi

Izvor: B92, 27.Sep.2022, 09:39

Jedna grana industrije u Rusiji se gasi

Važna hemikalija, metanol, postaje žrtva zapadnih sankcija.

Proizvodnja metanola u Rusiji pala je na minimalne nivoe neophodne da bi proizvodni pogoni funkcionisali, izvestio je poslovni dnevnik Komersant, prenosi Raša tudej (RT).

Obustava trgovine sa kupcima u Evropi i pad domaće tražnje primoravaju proizvođače da drastično smanje proizvodnju i prodaju svoje proizvode Kini po sniženoj ceni, piše list, pozivajući se na svoje izvore.

Prema portalu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ekonomskih podataka TrendEconomy, Rusija je 2020. bila četvrti po veličini svetski snabdevač metanolom, čineći 10% svetskog izvoza. Među najvećim uvoznicima metanola su Kina, SAD i Indija.

Metanol, najjednostavniji alkohol, može se dobiti iz prirodnog gasa i ima različite industrijske upotrebe. To je hemijski blok za plastiku, boje i građevinske materijale, a takođe se široko koristi u automobilskoj industriji i kao gorivo.

U Rusiji postoji devet proizvođača metanola sa kombinovanom proizvodnjom od 4,5 miliona tona godišnje, a skoro polovina ide za izvoz, navodi Komersant. Prošle godine sektor je doživeo brz rast, a ruske kompanije su imale planove za dalje širenje. Glavni kupac Rusije bila je EU, i iako sam metanol nije bio na meti sankcija, njegov transport morem preko luka EU postao je problematičan zbog ograničenja isporuka koje je uveo blok. Potražnja za metanolom u Kini je takođe usporila zbog njihove stroge politike oko covid-a i kasnijih "lokdaun"-ova.

Proizvođači metanola žele da izbegnu potpuno zatvaranje fabrika jer bi njihovo ponovno pokretanje bilo skupo, međutim, neke fabrike su već delimično zatvorene, piše Komersant.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.