Javni dug Albanije 85 odsto BDP-a

Izvor: Capital.ba, 28.Sep.2021, 09:32

Javni dug Albanije 85 odsto BDP-a

TIRANA – Krajem prve polovine godine, budžetski deficit Albanije dostigao je oko 2 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP) ili oko 29 milijardi leka, a javni dug oko 85 posto BDP -a. FOTO: Pixabay U posljednjih pet godina javni dug povećan je za 1,6 milijardi evra samo od evroobveznica, koje su uglavnom služile za otplatu prethodnih dugova. To su podaci koje Centralna banka Albanije navodi u svom posljednjem izvještaju, podsjećajući vladu još jednom na pažnju koju mora pokazati rastu duga, >> Pročitaj celu vest na sajtu Capital.ba << koji se bliži iznosu od 100 posto BDP -a. Albanska vlada imala je dobre rezultate u smanjenju javnog duga od 2015. godine, ali potres 26. novembra 2019. prisilio je državu da se zadužuje u inostranstvu za finansiranje programa obnove, dok je pandemija Covid-19 natjerala vladu da troši novac za pomoć privredi u uslovima lockdowna. Albanija također ima vrlo visok nivo domaćeg duga, koji uključuje novac izdavanjem trezorskih zapisa i obveznica, a prema ministarstvu finansija doseže 110 milijardi leka. Predstavljajući vladin program “Rama3”, premijer Edi Rama obećao je da će smanjiti javni dug na 60 posto BDP-a u četverogodišnjem mandatu.   Indikator.ba Чланак Javni dug Albanije 85 odsto BDP-a се појављује прво на Capital.ba - Informacija je capital.

Nastavak na Capital.ba...






Povezane vesti

Spajić: U trezoru 600 miliona evra

Izvor: Capital.ba, 28.Sep.2021

PODGORICA – U državnom trezoru Crne Gore se na kraju septembra nalazi oko 600 miliona evra, saopštio je ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić. foto: pixabay On je na konferenciji za novinare rekao da su na dan imenovanja u trezoru zatekli 120 miliona evra, dok su na dan prije...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Capital.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Capital.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.