Javna preduzeća za donacije i sponzorstva dala 1,3 milijardi dinara

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Okt.2014, 18:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Javna preduzeća za donacije i sponzorstva dala 1,3 milijardi dinara

Javna preduzeća u Srbiji, od kojih većina posluje s gubitkom, u poslednje tri godine dala su 1,3 milijarde dinara za sponzorstvo i donacije, pokazalo je istraživanje BIRN-a.

Najviše novca na donacije i sponzorstva izdvajali su Elektroprivreda Srbije (EPS), JP Pošta Srbije, Srpska banka, Galenika, Aerodrom "Nikola Tesla" i Elektromreže Srbije (EMS).

Podaci do kojih je BIRN došao, pokazuju da su javna preduzeća u protekle tri i po godine za donacije dala 840 miliona >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << dinara, a još 466 miliona platila za sponzorstvo.

EPS je ukupno potrošio skoro pola milijarde dinara, što je više od trećine ukupnih troškova svih preduzeća obuhvaćenih ovim istraživanjem.

Jedna od donacija EPS-a prošle godine je 50 miliona dinara Arheološkom institutu u Beogradu, za obeležavanje 1700 godina od izdavanja Milanskog edikta.

JP Pošta Srbije je za razliku od ostalih preduzeća dostavilo podatke samo za 2011. i 2012. godinu, a tokom te dve godine Pošte su izdvojile više od 178 miliona dinara za donacije i sponzorstvo.

Srpska banka je za tri i po godine ukupno u te svrhe potrošila 133,5 miliona dinara. Većina tog novca, 95 miliona, bile su donacije i sponzorstvo za sport, te je tako fudbalski klub Crvena zvezda dobio 26 miliona dinara.

EPS je takođe lider u sponzorstvu u sportu, za šta je 2011-2014. godine dao skoro 200 miliona dinara.

Aerodrom "Nikola Tesla" najrazličitijim sportskim klubovima i savezima uplatio je 110 miliona dinara, a "Galenika" je ženskom košarkaškom klubu "Partizan" 2012. godine dala 25 miliona dinara.

Preduzeća su davala donacije i humanitarnim organizacijama i udruženjima, ali i manastirima, kao što je to učinila "Galenika" koja je povodom 800 godina Mileševe dala 16 miliona dinara za izradu skulpture po fresci "Beli anđeo".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.