Izvoz IT do 2020. mogao bi biti oko milijardu evra

Izvor: RTS, 24.Nov.2016, 01:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izvoz IT do 2020. mogao bi biti oko milijardu evra

Srbija bi do 2020. godine mogla da izvozi informacione tehnologije (IT) vredne milijardu evra, izjavio je savetnik za ekonomiju i investicije premijera Srbije Nemanja Stevanović.
Otvarajući Prvu konferenciji o digitalnoj ekonomiji u regionu on je rekao da je trenutna vrednost izvoza IT sektora u Srbiji jednaka prošlogodišnjoj vrednosti izvoza koju je ostvario Fijat iz Kragujevca.

Prema rečima >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Stevanovića, u Srbiji trenutno posluje oko 1.400 inovativnih IT kompanija , a očekuje se da će u naredniom periodu u IT centar koji bi trebalo da bude otvoren u u Inđiji i koji bi trebalo da bude prvi sajber grad u Srbiji biti investirano 25 miliona evra.
Državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Tijana Matić kazala je da je jačanje IT preduzetništva, ključ razvoja digitalne ekonomije u Srbiji.
Ona je kazala da je Vlada Srbije čvrsto opredeljena ka razvoju tog sektora, potsetivši da je nedavno usvojena Strategija razvoja IT industrije, a da se do kraja godine očekuje usvajanje zakona o elektronskom poslovanju, koji bi već za dve nedelje mogao da bude na Vladi.
Matićeva je potsetila da je usvojen Zakon o informacionoj bezbednosti čime je obezbeđen siguran okvir za dalji razvoj elektronskog poslovanja u Srbiji.
Najavila je da će značajna sredstva biti izdvojena i za kontinuirano učenje u oblasti IT I da je dobro što će od naredne školske godine biti uvedeno informaciono obrazovanje u škole.
"Za pun doprinos e-poslovanja potrebna je i stabilna telekomunikaciona širokopojasna infrastruktura, ali država ne može sama, već je potrebno javno privatno partnerstvo", dodala je ona.
Prva Konferencija o digitalnoj ekonomiji u region organizovalo je Centar za tehnološko preduzetništvo i inovacije (ICT HUB) i Udruženje italijanskih privrednika u Srbiji "Konfiindustrija Srbija", koji su pokrenuli inicijativu o digitalnoj ekonomiji u Srbiji.
Na konferenciji je bilo okupljeno bilo više od 100 italijanskih i srpskih kompanija iz oblasti IT, a održano je i sedam prezentacija o tranziciji Srbije ka digitalnoj ekonomiji.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Izvoz IT do 2020. mogao bi da nam bude 1 mlrd €

Izvor: B92, 24.Nov.2016

Srbija bi do 2020. god. mogla da izvozi u informacionoj tehnologiji milijardu evra, kaže savetnik za ekonomiju i investicije premijera Srbije Nemanja Stevanović..Otvarajući Prvu konferenciji o digitalnoj ekonomiji u regionu on je rekao da je trenutna vrednost izvoza IT sektora u Srbiji jednaka prošlogodišnjoj...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.