Izraelska kompanija gradi vetropark u Kovačici

Izvor: RTS, 25.Sep.2017, 18:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izraelska kompanija gradi vetropark u Kovačici

Jedan od najvećih vetroparkova u Srbiji, sa 38 turbina, instalisanog proizvodnog kapaciteta 104,5 megavati, biće izgrađen u Kovačici. Ceo projekat će koštati 189 miliona evra. Vlasnik projekta je "Enlight Renewable Energies", izraelska kompanija koja se bavi izgradnjom postrojenja za obnovljivu energiju.
Vetropark u Kovačici će smanjiti godišnju emisiju uglen-dioksida u Srbiji za oko 247.000 tona >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i doprineti ambicioznom cilju Srbije da podigne udeo potrošnje energije iz obnovljivih izvora na 27 procenata u 2020. godini, navedeno je u saopštenju Erste banke koja učestvuje u finansiranju projekta.
Generalni direktor "Enlight Renewable Energies" Gilad Javec rekao je da će Vetropark u Kovačici obezbediti ekološku održivost proizvodnjom čiste električne energije bez emisija za više od 65.000 domaćinstava u Srbiji, otvoriti nova radna mesta i doprineti rastu ekonomije Srbije.
Slavko Carić, predsednik Izvršnog odbora Erste Banke Srbija izjavio je da će Kovačica biti jedan od najvećih vetroparkova u Srbiji i drugi vetropark koji ta banka finansira u zemlji. 
Snabdevanje električnom energijom u Srbiji uglavnom potiče iz velikih starih hidroelektrana i termoelektrana na lignit i Vlada je definisala jasne ciljeve u oblasti energetike sa namerom da izađe u susret sve većoj potražnji za električnom energijom na održiv, pouzdan i ekonomičan način, istaknuto je u saopštenju.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Izraelci grade vetropark u Kovačici

Izvor: Radio 021, 26.Sep.2017, 10:34

Jedan od najvećih vetroparkova u Srbiji, sa 38 turbina, instaliranog proizvodnog kapaciteta 104,5 megavati, biće izgrađen u Kovačici...Ceo projekat će koštati 189 miliona evra. Vlasnik projekta je "Enlight Renewable Energies", izraelska kompanija koja se bavi izgradnjom postrojenja za obnovljivu...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.