Iznenadićete se koja je zemlja u pitanju: Prodate prve klimatske obveznice

Izvor: B92, 14.Feb.2024, 10:17

Iznenadićete se koja je zemlja u pitanju: Prodate prve klimatske obveznice

Japan je u sredu održao prvu aukciju klimatskih tranzicionih obveznica (GX bonds) na svetu, javlja Nikei Azija.

Hartija od vrednost zvaničnog naziva "japanska klimatska tranziciona obveznica" je finansijski instrument koji će se koristiti za dekarbonizaciju industrije te zemlje i finansiranje tehnologija čiji je cilj dugoročno smanjenje štetnih emisija, navodi se u izveštaju koji prenosi Teletrejder.

Država planira da izda ukupno 133 milijarde dolara GX obveznica >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u narednih 10 godina, od kojih će prihod biti upotrebljen za projekte dekarbonizacije koji neće ugrožavati konkurentnost japanske industrije. Ti projekti će se uglavnom fokusirati na proizvodnju baterija, razvoj poluprovodnika i istraživanje metoda proizvodnje čelika korišćenjem vodonika.

Geografske karakteristike Japana, zajedno sa njegovom zavisnošću od teške industrije dugo su predstavljali prepreku naporima te zemlje da pređe na čistiju energiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.