Izmirena sva dugovanja za bolovanje radnika u privredi

Izvor: Capital.ba, 16.Maj.2021, 11:12

Izmirena sva dugovanja za bolovanje radnika u privredi

BANJALUKA – Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske izmirio je sva dugovanja za bolovanja prema privredi, i to prema onim poreskim obveznicima koji redovno uplaćuju doprinose za zdravstveno osiguranje. foto: Nezavisne novine U saopštenju iz Fonda navodi se da je, osim redovnih tekućih obaveza, izmirio i sav akumulisani dug iz prethodnih godina po osnovu refundacije neto plate za vrijeme privremene nesposobnosti za rad. “Za razliku od prije pet godina kada je Fond za naknade neto plata >> Pročitaj celu vest na sajtu Capital.ba << za bolovanja radnika u privredi dugovao oko 16 miliona KM, sada je racionalnom politikom poslovanja uspio da izmiri sva ranija dugovanja”, navode iz Fonda. Iz ove službe napominju da se ovdje radi o akumulisanim obavezama za bolovanja koja su nastala u prethodnom periodu, dok Fond već unazad nekoliko godina nastoji da u kontinuitetu redovno izmiruje tekuće. “Na ovaj način Fond je ispoštovao i Sporazum o saradnji sa Udruženjem poslodavaca Republike Srpske koji je potpisan još 2018. godine i koji definiše ne samo obaveze Fonda, nego i poslodavaca da redovno izmiruju svoje obaveze za zdravstveno osiguranje”, navodi se u saopštenju. Iako se ovoj službi za doprinose duguje oko 270 miliona KM potpunim izmirenjem ranijeg duga po osnovu refundacije neto plata za bolovanja onim poreskim obveznicima koji su redovni uplatioci doprinosa, Fond je nastojao da maksimalno podrži one poslodavce koji poštuju zakonske obaveze, uključujući i uplatu doprinosa. “Za zdravstveni sistem je od neizmjernog značaja redovna uplata doprinosa, jer od toga zavisi kako finansijska održivost sistema, tako i poboljšalje kvaliteta i dostupnosti zdravstvene zaštite“, napominje se u saopšenju. I sa izmirenjem ovog duga za bolovanja prema privredi Fond nastavlja u pravcu smanjenja ukupnih obaveza koje su u proteklih pet godina smanjenje za više od 200 miliona KM. Fond je, zahvaljujući tome, znatno proširio prava iz zdravstvenog osiguranja, počeo da finansira brojne nove zdravstvene usluge, inovativne terapije, te nova prava iz produžene medicinske rehabilitacije. Iz Fonda poručuju da će i u narednom periodu uprkos brojnim izazovima nastojati da finansijsku situaciju održe stabilnom jer se, uz finansijsku sigurnost, poboljšava i kvalitet zdravstvenih usluga, što je jedan od ciljeva ove službe. Srna Чланак Izmirena sva dugovanja za bolovanje radnika u privredi се појављује прво на Capital.ba - Informacija je capital.

Nastavak na Capital.ba...






Povezane vesti

Rast minimalne plate ne prati rast privrede

Izvor: Nezavisne Novine, 17.Maj.2021, 08:51

BANJALUKA - U slučaju da Vlada Republike Srpske odluči da najniža plata u Republici Srpskoj bude 600 KM, trošak poslodavca po osnovu isplate te minimalne plate u posljednjih pet godina povećaće se za više od 54 odsto, međutim pitanje je da li je privreda rasla po stopi koja to omogućava i ..

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Capital.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Capital.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.