Izgradnja Južnog toka u Srbiji počinje u decembru

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Okt.2012, 15:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izgradnja Južnog toka u Srbiji počinje u decembru

BEOGRAD -

Skupština akcionara "Južnog toka Srbija" donela je danas konačnu investicionu odluku za izgradnju gasovoda "Južni tok" kroz našu zemlju, čime je Srbija postala prva zemlja koja je započela investicionu fazu tog projekta, izjavio je danas generalni direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović.

Donošenje konačne investicione odluke je garancija da će "Južni tok" zaista biti i građen, kao što je obećano, a izgradnja u Srbiji počeće u decembru, rekao je Bajatović >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << na konferenciji za novinare u Beogradu, posle svečane sednice akcionara "Južnog toka" u Srbiji , odnosno predstavnika "Gasproma" i "Srbijagasa", na kojoj je doneta konačna investiciona odluka.

Procenjena vrednost izgradnje gasovoda kroz Srbiju je 1,7 milijardi evra, rekao je Bajatović i dodao da će trasa "Južnog toka" kroz Srbiju biti duga 470 kilometara i da će gasovod početi da radi u decembru 2015. godine.

"Južni tok" je kruna saradnje "Srbijagasa" i Gasproma, zasnovane na međudržavnom sporazumu između Srbije i Rusije, ocenio je Bajatović i naveo da će se zahvaljujući tom projektu u budžet Srbije godišnje slivati oko 200 miliona evra.

Izgradnja gasovoda "Južni tok" biće razvojni mehanizam za privredu Srbije i na tom poslu će biti direktno angažovano oko 2.000 radnika, a indirektno znatno više, jer se procenjuje da će u taj projekat biti uključena kompletna građevinska operativa iz Srbije, kao veliki deo transportnog sektora i ostalih privrednih grana, kazao je Bajatović.

"Izgradnja 'Južnog toka' u decembru u Srbiji počeće najverovatnije radovima na jednoj od planirane dve kompresorske stanici, kod sela Bačko dobro polje", rekao je Bajatović, koji nije mogao da kaže da li će predsednik Rusije Vladimir Putin tom prilikom posetiti Srbiju, jer je to, kako je rekao, stvar dogovora između dve države.

Taj gasovod obezbediće energetsku stabilnost Srbije i diversifikaciju pravaca snabdevanja gasa za Srbiju, čime će se izbeći zavisnost transporta gasa preko Mađarske i Ukrajine, ukazao je Bajatović.

Kada je reč o finansiranju izgradnje gasovoda kroz Srbiju, on nije mogao da precizira detalje te konstrukcije, ali je naveo da je reč o projektnom finansiranju i da će se "nastojati da se 'Srbijagas' što manje finansijski optereti, a da istovremeno ostane ravnopravan partner 'Gaspromu' na tom projektu", jer "Srbijagas" u zajedničkom preduzeću "Južni tok Srbija" ima 49 odsto, a "Gasprom" 51 odsto vlasništva.

On je najavio i da će u najskorije vreme "Južni tok" biti proglašen za projekat od nacionalnog značaja, zbog čega će se na dnevnom redu Skupštine Srbije naći lex specialis, kojim će biti definisan takav status tom gasovodu, što će olakšati proces eksproprijacije zemljišta.

Bajatović je ocenio da partnerstvo "Srbijagasa" i "Gasproma" prevazilazi granice obične komercijalne saradnje i da su ruske investicije ozbiljne i velike, što se manifestuje kroz projekte "Juzni tok", zajedničku izgradnju dva podzemna skladišta gasa, eventualno odobrenje ruskog kredita za srpski budžet, ruskim ulaganjem u NIS, dolaskom Moskovske i Sber banke u Srbiju, kao i mogućim ruskim ulaganjem u Železaru Smederevo.

Planiran je ulaz tog gasovoda u Srbiju kod Zaječara, a izlaz kod Subotice, a gasovod će iz Srbije imati interkonekcije ka Republici Srpskoj, kapaciteta od oko pola milijarde kubika gasa, prema Federaciji BIH kapaciteta od oko 700 miliona kubika i prema Hrvatskoj kapaciteta 2,7 milijarde kubika, naveo je Bajatović.

Očekuje se da će Srbija posle izgradnje tog gasovoda imati prihod od tranzitnih taksi od oko pola milijarde evra.

Istakavši da je sve spremno za početak izgradnje morske deonice "Južnog toka", predsednik Skupštine akcionara "Južni tok" Leonid Čugunov najavio je da će do 15. novembra konačne investicione odluke doneti i ostale zemlje, učesnice u projektu - Mađarska, Slovenija, Bugarska...

Čugunov je naveo da će taj projekat u koji će u Srbiji biti uloženo 1,7 milijardi evra, omogućiti našoj zemlji da efikasnije prevaziđe posledice ekonomske krize, jer će biti angažovan veliki broj radnika i kompanija iz Srbije na tom projektu.

On je dodao da je za finansiranje odabran finansijski konsultant koji će napraviti model finansiranja i da će u finansiranju učestvovati ruske i inostrane banke i akcionari projekta.

Čugunov je naglasio da ne postoje problemi sa zemljama i učesnicama u projektu Južni tok, pa ni sa Bugarskom, jer je velika evropska potražnja za ruskim gasom i godišnje iznosi oko 630 milijardi metara kubnih.

On je ponovio da će Južni tok biti funkcionalan u decembru 2015., a da će puni kapacitet sa sve četiri projektovane linije dostići u decembru 2017

"Južni tok" je gasovod za transport ruskog prirodnog gasa od ruske luke Novorosijsk, po dnu Crnog mora, do bugarske luke Varna, preko Balkanskog poluostrva, Srbije, Mađarske, do Austrije i preko Grčke do Italije.

Celokupan kapacitet gasovoda biće 63 milijarde kubnih metara gasa godišnje, a procenjena vrednost "Južnog toka" je 24 milijarde evra.

Kapacitet gasovoda kroz našu zemlju iznosiće oko 40 milijardi metara kubnih gasa godišnje, a očekuje se će Srbija biti čvorište za snabdevanje regiona gasom.

Akcionari "Južnog toka" su ruski Gasprom koji ima polovinu vlasništva u zajedničkom preduzeću, a drugu polovinu poseduju italijanski ENI, francuski EDF i nemački BASF.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Doneta investiciona odluka za "Južni tok": Izgradnja u Srbiji počinje u decembru

Izvor: S media, 29.Okt.2012

Skupština akcionara "Juznog toka Srbija" donela je danas konačnu investicionu odluku za izgradnju gasovoda "Južni tok" kroz našu zemlju, čime je Srbija postala prva zemlja koja je započela investicionu fazu tog projekta, izjavio je danas generalni direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović...Donošenje...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.