Iz začaranog vrtloga kockanja teško se izlazi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Apr.2018, 14:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iz začaranog vrtloga kockanja teško se izlazi

Kocka je porok koji obuzima mozak i razara psihu, to je problem o kojem se premalo skreće pažnja u javnosti. U najvećem broju slučajeva ova nehemijska patološka zavisnost počinje u periodu adolescencije i mlađem odraslom dobu.

Nemogućnost da ljudi ekonomski reše svoj život, a mladi ostvare sve svoje želje, stvara potrebu za maštarenjem o velikoj zaradi na lak način. I ako Zakon kaže da kladionice i kockarnice minimum moraju biti od školskih objekata udaljene 200 metara, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u osnovnoj školi Dositej Obradović kažu da mlade to ne sprečava da se klade ili kockaju, te da je bilo slučajeva klađenja osnovaca preko drugog lica.

Kladionice su na svakom koraku, a u njima sve više mladih, pa se postavlja pitanje kontrole odlaska mladih u takve objekte. Kažu, nema malih ili velikih kockara, čovek se kocka ili se ne kocka i dok pojedini potraže pomoć i izbore se sa tim porokom, većina je onih koji to nikad ne uspeju.

Sanjarenje o velikoj zaradi ili početnička sreća su okidač za bajkoviti svet fantazija nakon čega se ulazi u začarani vrtlog kockanja pun adrenalina iz koga se teško izlazi. Kažu da patologija ove nehemijske zavisnosti počinje u adolescenicji sa prvim klađenjem. U Osnovnoj školi Dositej Obradović u Somboru ističu da su imali iskustva da se učenici organizuju oko ulaganja novca na kladionicu, te da se u javnosti premalo skreće pažnja na ovaj problem.

"Imali smo situaciju da se nekoliko učenika iz naše škole organizovalo i dalo novac starijem drugaru da im uplati tikete na kladionici. Obavestila sam roditelje, ali oni nisu imali sluha za taj problem, već su ga minimizirali i na žalost shvatajući sve kao zabavu. Patološko kockanje je ozbiljan problem, a mi se trudimo da ovde decu edukujemo o svim oblicima bolesti zavisnosti. Sombor je pun kladionica koje se nalaze u blizini škola, kako onih u centru tako i onih poput naše na periferiji", rekla je Meira Mrđenov, psiholog u Osnovnoj školi "Dositej Obradović".

Osmaci iz somborske škole znaju da pojedini vršnjaci preko drugih lica igraju sportsku prognozu.

"Čuli smo i znamo da ima naših vršnjaka koji igraju tikete i odlaze u kladionice, kao vid zabave. Međutim ima nas koje to ne zanima i smatramo da je to gubljenje novca", kazali su učenici OŠ Dositej Obradović.

Na odeljenju za lečenje bolesti zavisnosti u somborskoj Opštoj bolnici "dr Radivoj Simonović "kažu sve više mladih ima problem, te da sve patološke kockare upućuju u Institut za mentalno zdravlje u Beogradu na lečenje. Mladi sve ranije počinju da kockaju, potvrđuju i u Centru za edukaciju i odvikavanje od kockanja "Herc Time".

"U Centar za odvikavanje dolaze roditelji sa tinejdžerima koji imaju problem zavinsosti od kladionica. Takođe nam iz somborskog okruga dolaze i patološki kockari, jer je kratak put od kladionice i tiketa do pokera i slot aparata. Mladi uzimaju novac od roditelja, kradu i šta sve ne rade da bi našli novac za kocku.To je veliki problem današnjice o kojem se na žalost malo govori u javnosti", rekao je Dejan Stanković, bivši kockar i osnivač Centra za edukaciju i odvikavanje od kockanja "Herc Time".

Kada je u pitanju suzbijanje nelegalnog kockanja, Policijska uprava u Somboru je u protekle dve godine podnela 30 krivičnih prijava i zaplenila veću količinu aparata, štampača za tikete i razne opreme za organizovanje neovlašćenih igara na sreću. Kockanje je u ekspanziji i plasira se kao vid zabave, međutim pogubno je kada se zabava pretvori u zavisnost koja dovode do velikih pozajmnica, podizanja kredita, prodavanja imovine, kriminalističkih radnji i rasturanja porodice.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.