Italijanski grad traži prekid gradnje LNG terminala: Vlada ne haje za to

Izvor: B92, 26.Nov.2022, 17:57

Italijanski grad traži prekid gradnje LNG terminala: Vlada ne haje za to

Italijanska vlada boriće se protiv pokušaja grada Piombina da sudskom odlukom blokira postavljanje plutajućeg terminala za LNG.

"Nema sumnje da nam treba tih 4,5 milijardi kubika koji bi dolazili iz Piombina", rekao je danas ministar energetike Gilberto Pičeto Fratin na marginama skupa u Rimu.

Piombino traži prekid radova

Piombino pak od upravnog suda traži obustavu postavljanja terminala za ukapljeni gas, koji bi trebalo da odigra ključnu ulogu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u nastojanjima vlade da Rusiju zameni drugim izvorima.

Žalba upravnom sudu uključuje "preventivni zahtev" za obustavom radova na postavljanju plutajućeg terminala, navela je opština Piombino u saopštenju objavljenom danas.

Italijanski operater gasne mreže Snam već je krenuo s pripremnim radovima u Piombinu, ali još nije počeo da gradi gasovod koji će plutajući terminal povezati s gasnom mrežom.

Gradonačelnik Piombina Frančesko Ferari predvodio je lokalne proteste protiv projekta, upozoravajući na rizik za sigurnost, okolinu i za lokalna preduzeća, uključujući i uzgoj ribe.

"Svesni smo energetske krize i svesni smo da su nove mere snabdevanja gasom u nacionalnom interesu, ali ne možemo zanemariti sigurnosna jemstva za zajednicu u Piombinu", rekao je u izjavi gradonačelnik.

Snam je odbio da komentariše sudski postupak.

"Novi projekat ključan za punjenje skladišta do iduće zime"

Terminal bi trebalo da krene s radom krajem marta i omogući Italiji da nadoknadi smanjeno snabdevanje ruskim gasom, rekao je izvršni direktor energetske grupe Eni Klaudio Deskalzi, dodavši da je pravovremeni završetak projekta ključan za punjenje skladišta gasom do iduće zime.

Eni će koristiti terminal za uvoz LNG-a.

Rim očekuje da će do iduće zime osigurati dodatnih više od osam milijardi kubnih metara ukapljenog gasa, uglavnom iz afričkih zemalja, Katara i Sjedinjenih Država, rekla su Rojtersu dva izvora.

Tri postojeća terminala ne mogu da obrade toliko gasa i vlada zato planira da postavi još jedan u Piombinu. Snam će 2024. osigurati još jedan plutajući terminal, a ostatak gasa preuzeće jedan od postojećih terminala koje vlada planira da proširi, navodi Rojters.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.