Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Feb.2009, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Italija zainteresovana za bržu izgradnju "Južnog toka"

RIM - Ministar energetike Petar Škundrić izjavio je večeras da je Italija veoma zainteresovana za što brži završetak gasovoda "Južni tok", koji treba da prođe i kroz Srbiju, kao alternativnog pravca za snabdevanjem gasom iz Rusije, kao i za zajedničko učešće u izgradnji i korišćenje elektroenergetskih postrojenja u Srbiji.

Posle razgovora sa italijanskim ministrom za ekonomski razvoj Klaudiom Skajolom, Škundrić je u izjavi Tanjugu preneo da su obe strane >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << izrazile interes za realizaciju magistralnog gasovoda "Južni tok" i spremnost da se taj projekat što pre realizuje.

"Italijanska strana je, takođe, veoma zainteresovana za što brži završetak 'Južnog toka' kao alternativnog pravca dotura prirodnog gasa iz Ruske Federacije", rekao je Škundrić i dodao da je sa ministrom Skajolom razgovarao o realizaciji projekta panevropskog naftovoda i izgradnji terminala za tečni prirodni gas u Trstu.

"U kontekstu opšteg programa za regionalnu saradnju u razgovorima izrazili smo obostranu zainteresovanost za produbljivanje ekonomske saradnje i u tom smislu potrebu za razvojem saradnje u oblasti energetike", kazao je srpski ministar.

Dogovoreno je da oba ministarstva definišu protokole o strateškoj saradnji u sektoru energetike u najkraćem mogućem roku i da jedan takav protokol bude potpisan prilikom posete ministra Skajole Beogradu, najavio je Škundrić.

Govoreći o projektima o kojima se razgovaralo, Škundrić je naveo da je postignuta saglasnost o potrebi saradnje u oblasti korišćenja hidropotencijala Srbije i naglasio da je italijanska strana posebno izrazila interes za zajedničko korišćenje hidropotencijala Drine.

"Takođe, posebna pažnja je posvećena projektovanju i izgradnji termoelektrana na lignit, proizvodnji električne energije iz obnovljivih izvora energije, industrijskom partnerstvu između italijanskog i srpskog operatora prenosa električne energije", naveo je on.

Škundrić je kazao da je reč o želji italijanske strane da se između operatora prenosnih mreža, italijanske "Terna" i srpskog EMS-a, definiše strateški sporazum o razvoju i obnovi prenosnih mreža i integraciji tržišta u regionu električnom energijom, pri čemu bi italijanska strana posebno mogla da doprinese razvoju ili interkonekciji elektromreža.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.