Izvor: B92, 18.Apr.2023, 11:53

Italija u dobitku dok Holadija izvlači deblji kraj

Od ovog meseca kompanija AEB iz Amsterdama, najveća spalionica otpada u Holandiji, spaljivaće i otpad uvezen iz Italije.

Kako prenosi NL tajms, globalno gledano to je velika prednost sa aspekta očuvanja životne sredine, ali ujedno znači i veću emisiju ugljen-dioksida u Holandiji.

Te emisije se, prema studiji ABN Amro, mogu prepoloviti ako se plastika ukloni iz italijanskog otpada.

Otpad koji sa deponija u okolini Rima, sada će se koristiti kao sirovina >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za proizvodnju energije za amsterdamske kompanije i domaćinstva, a voz sa 900 tona kućnog otpada saobraćaće iz Rima do AEB spalionica svake nedelje, prenosi holandski portal.

Kako se navodi, odlaganje otpada proizvodi velike količine metana, dok se spaljivanjem oslobađa ugljen-dioksid, koji je manje štetan od emisija gasova sa efektom staklene bašte sa deponija.

Međutim, kako se navodi u studiji, ekološku dobit će imati samo Italijani, jer se oslobađaju otpada koji proizvodi metan, dok će spaljivanje u Amsterdamu izazvati emisije ugljen-dioksida i azota.

"Mi smo fokusirani na ekološke prednosti na međunarodnom nivou“, kaže portparol AEB-a, napominjujući da ta kompanija ostaje u okviru predviđenih standarda za emisiju ugljen-dioksida, kao i da će se otpad koristi za proizvodnju električne energije.

Prema studiji ABN Amro, emisija CO2 iz sagorevanja italijanskog otpada mogla bi se više nego prepoloviti ako bi se plastični otpad filtrirao.

"Italijanski otpad sadrži u proseku 13 odsto plastičnog otpada. Ta plastika čini više od polovine emisije CO2 prilikom spaljivanja otpada“, rekao je analitičar ABN Amro-a David Bolšer i dodaje da u Italiji ne postoji postrojenje za separaciju plastičnog otpada.

Kako je naveo, takvo postrojenje je lako postaviti, ali je problem što recikliranje plastike nije isplativo, jer je ona mnogo skuplja od novoproizvedene plastike.

Dakle, bez subvencija ili zakonskih obaveza za korišćenje reciklirane plastike, malo je verovatno da će se ponovna upotreba pokrenuti, rekao je Bolšer.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.